2024. április 26., péntek

Ezeregyszáz adag étel naponta

Szeptember elseje óta újra üzemel a népkonyha – Szabadkán csaknem kétszáz gyermek részesül segélyben

A szabadkai Vöröskereszt 1993 óta működteti a népkonyhát, ahol a hátrányos szociális helyzetben lévők naponta egy alkalommal meleg ételhez juthatnak. A népkonyha felhasználóinak száma jelenleg 1100. A szeptember elsején elkezdődött új idény apropóján ellátogattunk a Vöröskeresztbe, ahol Miodrag Varo, a szervezet szakmunkatársa beszélt nekünk a szolgáltatásaikról.

– A népkonyha az év tíz hónapjában működik. A július és az augusztus az a két hónap, amikor szünetel az ellátás. Ennek egészségügyi, higiéniai okai is vannak, hisz a főtt ételeket nem biztonságos magas hőmérsékleten szállítani a városban, és a helyi közösségekben sincsenek olyan feltételek, hogy az ételt biztonságosan tudjuk kiosztani. A felhasználóink azonban ekkor sem maradnak étel nélkül, ekkor élelmiszercsomagokat osztunk ki közöttük. Másrészt a nyár folyamán a szociális segítségre szorulók közül többen idény jellegű munkát tudnak vállalni. A Szociális Központ augusztus végén-szeptember elején frissíti a listáit. Hogy valaki a felhasználónk lehessen, bizonyos kritériumoknak kell megfelelnie, és ezeket csakis úgy tudjuk leellenőrizni, ha az igénylők együttműködnek a szociális munkásokkal. A népkonyha felhasználóinak száma 1993 óta folyamatosan változott. Az utóbbi 4-5 évben 1100 felhasználónk van. Télen megnövekszik az igénylők száma. A népkonyhával Szabadka 33 helyi közösségét fedjük le. A szállító járművünk naponta körülbelül 200 kilométert tesz meg, míg bejárja mind a városban lévő elosztóhelyeket, mind pedig a környező településeket – fogalmazott Varo.

Egy adag étel fél liter főtt ételből és fél kenyérből áll (Fotó: Gergely Árpád)

Egy adag étel fél liter főtt ételből és fél kenyérből áll (Fotó: Gergely Árpád)

A Vöröskereszt munkatársától azt is megtudtuk, hogy Szerbiában körülbelül 34 000 felhasználója van a népkonyháknak, közöttük több mint 6000 gyerek. Szabadkán az 1100 felhasználó között 186 14 év alatti gyermek szerepel. Varo kifejtette, hogy saját tapasztalatai alapján nem volt olyan év, amikor az érdeklődés csappant volna a szolgáltatás iránt. A trend inkább az igénylők számának növekedésében figyelhető meg.

A népkonyha legnagyobb támogatója a szerbiai Vöröskereszt, amely a felhasználásra kerülő alapanyagoknak körülbelül 50 százalékát biztosítja, illetve Szabadka Város önkormányzata, amely éves szinten 32 millió dinárral járul hozzá a programhoz, míg a szolgáltatás partnere a Szociális Központ, amelynek jóváhagyása nélkül senki sem iratkozhat fel a felhasználók listájára, ugyanakkor le sem kerülhet róla.

– Mindig is nehéz volt népkonyhát működtetni, hisz mindig van igény a bővítésre, éppen ezért hálásak vagyunk a donátorainknak. Ezek között vannak olyanok, akik pénzzel támogatnak bennünket, de vannak olyanok is, akik valamilyen alapanyagot, terméket adományoznak a számunkra. Segítőink között vannak magánszemélyek és kisebb-nagyobb vállalatok is. Azt is meg kell említenünk, hogy sok mezőgazdasági termelő támogat bennünket, akik gyümölccsel, zöldségfélével segítenek abban, hogy gazdagítsuk az ételkínálatunkat – mondta Varo.

Miodrag Varo: A szállító járművünk naponta körülbelül 200 kilométert tesz meg, míg bejárja az elosztóhelyeket (Fotó: Benedek Miklós)

Miodrag Varo: A szállító járművünk naponta körülbelül 200 kilométert tesz meg, míg bejárja az elosztóhelyeket (Fotó: Benedek Miklós)

A népkonyha esetében egy adag étel fél liter főtt ételből és fél kenyérből áll. Ezt a mennyiséget a nemzetközi Vöröskereszt irányozza elő. Az étrendet és az ételek összetételét szakemberek határozták meg, és helyi szinten mindenki úgy igyekszik ezt gazdagítani, ahogyan tudja, gyümölccsel, süteménnyel, édességgel.

A népkonyhának pillanatnyilag hat állandó munkatársa van, és a volontőrök is igen fontos szerepet játszanak a munkában. Az ételek kiosztását szinte száz százalékban önkéntesek végzik. Ezek főleg idős személyek, akik sok esetben maguk is felhasználók. Jelenleg 32 önkéntes dolgozik az ételek szétosztásán, és hárman a konyhán önkénteskednek. A főzés mindennap öt órakor kezdődik, és a szállítójármű tíz órakor ér az első elosztóhelyre, és körülbelül három óráig úton van. Hétvégén nem működik a népkonyha. Varo elmondása szerint a kapacitásaik megvannak ahhoz, hogy még több felhasználónak tudjanak főzni, és az igénylők száma is nagyobb 1100-nál. Nemhivatalos információik szerint további 1000–1300 polgártársunk érdekelt a szociális segítségnyújtás ezen formája iránt.

A Vöröskereszt szakmunkatársa arról is beszélt, hogy a népkonyha felhasználóinak máshogyan is igyekeznek segíteni. Október tizenhatodikán az élelmezési világnap apropóján például édességcsomagot osztottak ki a gyermekek között, míg a tanévkezdés alkalmából tanszercsomagot készítettek a gyermekkorú felhasználóik részére. Télen a népkonyha mellett befogadóállomást működtetnek, ahol a nagy hideg elől oltalmat kereső polgártársainkat szállásolják el ideiglenesen. Ezen szolgáltatás felhasználóinak száma 20–30 között mozgott az elmúlt időszakban.