2024. április 26., péntek

Év végi hálaadás

A kishegyesi önkéntes tűzoltók hálát adtak eredményeikért és elhunyt bajtársaikra emlékeztek

Vasárnap délelőtt a kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai hagyományos felvonulást tartottak a Fő utcán, majd egy hálaadó szentmisén vettek részt a Szent Anna-templomban, amit Brasnyó Ferenc plébános celebrált.

A Maronka Károly Ö. T. T. tagjai hagyományőrző egyenruhákban (Lakatos János felvétele)

A Maronka Károly Ö. T. T. tagjai hagyományőrző egyenruhákban (Lakatos János felvétele)

Kurin Ákos, a testület alelnöke arról számolt be lapunknak, hogy az ilyen jellegű eseményeknek nagy hagyománya van a kishegyesi önkéntes tűzoltók életében.

– Az egyesületünk 1874 óta létezik, és azóta hagyomány, hogy évente többször felvonulunk a Fő utcán, díszegyenruhában, zászlókkal. Ezt követően részt veszünk a szentmisén és hálát adunk Istennek az adott évben elért eredményekért, az anyagi javak mentéséért, valamint hogy senki sem sérül meg a tűzeseteknél. Emellett az elhunyt bajtársainkért is imádkozunk. Ennek az eseménynek már idestova 145 éves hagyománya van. Általában Szent Flóriánkor, valamint húsvét előtt, nagyszombaton vonulunk le a templomba, és az elmúlt 20 évben nem volt olyan év, hogy ezt kihagytuk volna. Feltett szándékunk, hogy ezt a hagyományt ápoljuk, és átadjuk az utánunk következő generációknak is – mondta el Kurin, majd arról is szólt, hogy a mostani felvonulás kicsit más volt, mint a korábbiak.

– A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával sikerül hozzájutnunk 5 hagyományőrző tűzoltóruhához. Őseink a XX. század elejétől egészen a második világháborúig használtak ilyen egyenruhákat. Ezt a régi hangulatot most visszahoztuk falunkba, s most a hagyományőrző egyenruháknak köszönhetően sikerült új színt vinnünk ezekbe a felvonulásokba – számolt be a testület alelnöke.