2024. április 24., szerda

Kultúra nélkül nincs fejlődés

Ötvennégy millió dinár értékű gyűjteménnyel gazdagodott a Matica sprska Képtára

A Matica sprska Képtárának igazgatónője, dr. Tijana Palkovljević Bugarski és Miroslav Okuka, a palánkai Tarkett vállalat vezérigazgatója tegnap aláírták a műalkotások adományozásáról szóló okiratot, melynek értelmében a vállalat a Matica sprska Képtárának ajándékozza 83 műalkotásból álló gyűjteményét, melyet a Szerb Köztársaság kulturális örökségének részévé nyilvánítottak. Az okirat ünnepélyes aláírásán jelen volt Ana Brnabić miniszterelnök is.

Dr. Tijana Palkovljević Bugarski és Miroslav Okuka aláírják az adományozási okiratot

Dr. Tijana Palkovljević Bugarski és Miroslav Okuka aláírják az adományozási okiratot

Az eseményen Igor Mirović tartományi kormányfő, Vladan Vukosavljević köztársasági művelődési és tájékoztatási miniszter, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, valamint Nikola Pavičić, a Tarkett vállalat egykori igazgatója is részt vett. A vendégek előzetesen megtekintették a 18. és 19. századi szerb művészetet felvonultató állandó tárlatot, az Arsenije Teodorović és a budai szerb egyházmegye című kiállítás előkészületeit, a gyermekfoglalkozásoknak szentelt szobát, a konzerválási osztályt, valamint azt a raktárhelyiséget, ahol a Tarkett vállalat által a Képtárnak adományozott kollekciót elhelyezték.

Ana Brnabić miniszterelnök az okirat aláírását követően úgy nyilatkozott, ez az esemény kiemelkedően fontos a Szerb Köztársaság számára. Mint mondta, több Nikola Pavičićhez hasonló, példamutató emberre lenne szükség, hiszen ő az, aki a mintegy 54 millió dinár értékű kollekciót megmentette az eltűnéstől vagy attól, hogy az idegen tulajdonba jusson, ezáltal hozzájárult ahhoz, hogy a Tarkett magángyűjteménye a Matica sprska Képtárába kerüljön, és egy közgyűjtemény részévé váljon. A legkevesebb, amit a Szerb Kormány megtehet, az, hogy a Köztársasági Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium kezdeményezésére mintegy 11,64 millió dinárt különítenek el a jelenlegi költségvetési tartalékból, hogy fedezzék a műalkotások adományozásakor fizetendő áruforgalmi adót.

– Ez az egyik legfontosabb jele annak, mennyire fontos számunkra a kultúra, és hogy milyen mértékben kerül ismét a fókuszba. Az országunk fejlődése nem tartható fenn a kultúrára való ilyen mértékű odafigyelés nélkül – emelte ki végezetül Ana Brnabić.

A Matica sprska Képtára 2006-ban kezdte meg az együttműködést a Tarkett elődjével, a Sintelonnal. A Képtár szakemberei ekkor összeírták, feldolgozták és értékelték a vállalat tulajdonában álló műalkotások korpuszát. 2014 és 2016 között konzerválási és restaurálási beavatkozásokat végeztek el egyes alkotásokon, majd 2016 májusában egy kiállítás keretében bemutatták a gyűjteményt a közönségnek, a vállalat vezetősége pedig ekkor jelentette be az adományozási szándékát. A kollekció három részből áll: az Ikonok gyűjteményébe 19 darab, a 17. és a 19. század között keletkezett orosz és szerb ikon tartozik; a 20. századi gyűjteményt 29 festmény, rajz és szobor alkotja, Nadežda Petrović, Zora Petrović, Milo Milunović, Mihailo Vuković, Jovan Bijelić, Petar Omčikus és mások művei; a Petar Lubarda Gyűjtemény pedig 35 alkotást foglal magában.

Nyitókép: Dr. Tijana Palkovljević Bugarski és Miroslav Okuka aláírják az adományozási okiratot