2024. április 18., csütörtök

Amerikai küldöttség tárgyalt Törökországban a vízumkiadások kölcsönös felfüggesztésének ügyéről

Amerikai küldöttség tárgyalt szerdán Ankarában az Egyesült Államok és Törökországi közötti vízumkiadások felfüggesztésének ügyéről - jelentette az NTV török hírtelevízió.

A török külügyminisztérium pozitívnak minősítette a megbeszélést.
Az amerikai küldöttség, amelyet Johnathan Cohen külügyi államtitkár vezetett, a találkozó elején kérte Ankarát, hogy tisztázza az isztambuli amerikai főkonzulátus terrorizmussal gyanúsított dolgozói elleni bizonyítékokat és tájékoztassa az amerikai felet az eljárások részleteiről. A küldöttség ugyanakkor közölte azt is, hogy ha a török hatóságok követték volna az amerikai külképviselet útmutatásait, az egyik érintettet nem kellett volna letartóztatniuk.
Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában a portugál hivatali kollégájával, Augusto Santos Silvával tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette: Törökországban az igazságszolgáltatás független, ha valaki bűncselekményt követett el, a jog megteszi a szükséges lépéseket. Hozzátette: Ankara hajlandó az együttműködésre, de nem hajlik meg a feltételek előtt. A két szövetséges országnak nem ilyen témákkal kéne foglalkoznia, a vízumkiadások felfüggesztése a diplomáciában nem érett viselkedés, az amerikai intézkedés felesleges viszályt szült - fogalmazott Cavusoglu.
Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő, a TRT World, a török állami televízió angol nyelvű csatornájának egyik szerdai rendezvényén jelezte: az egyeztetések tovább folytatódnak és jó irányban haladnak. Kalin egyúttal bizalmát fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az ügy rövid időn belül, néhány napon alatt megoldódik. Rámutatott: az amerikai delegáció nem illetékes rendelkezni a vízumkiadásokról, ám Ankara meglátásait továbbítja Washingtonnak.
Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége október 8-án bejelentette: a bevándorlóvízumok kivételével nem állítanak ki több vízumot török állampolgároknak, nem sokkal később pedig Törökország is hasonló lépésre szánta el magát az amerikai állampolgárokkal szemben.
A vízumkiadást azután függesztették fel kölcsönösen, hogy a török hatóságok október 4-én a 2013. decemberi korrupciós botránnyal összefüggésben előzetes letartóztatásba helyezték az amerikai főkonzulátus török állampolgárságú munkatársát, Metin Topuzt. Ankara szerint az akkori botrányért az a Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi mozgalom a felelős, amely a tavalyi puccskísérletért is. A török külügyminisztérium Topuz letartóztatása után közölte: a férfi nem szerepel az amerikai intézmény alkalmazottainak hivatalos listáján, és nincs semmiféle diplomáciai vagy konzuli kötődése sem.
Az isztambuli főügyészség, az amerikai-török viszály kirobbanásának másnapján, október 9-én vallomástételre bekérette az amerikai főkonzulátus egy másik állítólagos munkatársát is, Mete Cantürküt, aki a török vezetés szerint ugyancsak kapcsolatban áll a gülenista hálózattal és szintén nem tartozik az amerikai képviselet diplomáciai állományába.
A kihallgatásra beidézett gyanúsítottat a török rendőrség azóta sem tudta kézre keríteni. Recep Tayyip Erdogan török államfő múlt csütörtökön azt állította, hogy a férfit az isztambuli amerikai külképviselet bujtatja.