2024. április 25., csütörtök

Sírgyalázókról a gyáravatón

Aleksandar Vučić: Amikor valaki nem ismeri a tényeket és kizárólag a gyűlölet irányítja tetteit, mindent becsmérel

Vlasotincin ünnepélyes keretek között ma megnyitották a német Gruner új termelési részlegét, amelyben a korábban alkalmazott munkások mellett újabb 50 kap munkát. Ezzel a Gruner szerbiai alkalmazottjainak a száma 480-ra kúszott fel. A gyáravatón Aleksandar Vučić elnök, Goran Knežević gazdasági miniszter, Axel Dittmann, Németország belgrádi nagykövete és a német vállalat menedzsmentjének képviselői vettek részt.

Az új termelési részleget megtekintő Vučić több alkalmazottal is elbeszélgetett, és elsősorban a munkafeltételek iránt érdeklődött. A termelési részlegben helyet kapott a helyi Műszaki Középiskola diákjai számára kialakított oktatási műhely. Az elképzelés az, hogy a középiskola másodikosai hetente két napot ebben a műhelyben töltenek gyakorlaton, harmadik osztályban pedig hetente háromat. A gyakorlatért illetményben részesülnek.

Az új termelési részleg 3 ezer négyzetméteren terül el, a vállalat régebb óta működő részlege pedig 4 ezer négyzetméteren. Az új részlegben először műanyag alkatrészeket gyártanak, később azonban fémalkatrészeket is készíteni fognak. A Gruner Németország és Szerbia mellett Indiában és Tunéziában működtet termelési részleget.

Felszólalásában Vučić ismét hangoztatta nemtetszését, hogy egyesek elégedetlenek a januártól esedékes béremeléssel. Vajon milyen számítások szerint kevesebb a 450 euró a 350 eurónál, vagy a 350 a 330-nál? Hogyan számolnak azok, akik szerint a tízszázalékos béremelés után az alkalmazottak kevesebbet fognak keresni, mint előtte? – sorolta kérdéseit az államfő, majd hozzátette: „Amikor valaki nem ismeri a tényeket és kizárólag a gyűlölet irányítja tetteit, ennek folyományaként mindenkit szidalmaz, mindent meggyaláz, és a sírokra vizel. Mi, akik a tisztességes Szerbiát képviseljük, mi, a szorgos munkások, mi fogunk sikeresek lenni. Mi és nem a valamikori legrosszabb diákok azok, akik érdemtelenül az ország elitjének kiáltották ki magukat.”

Beszédének folytatásában az államfő újabb beruházásokat helyezett kilátásba Szerbia-szerte. Megígérte, hogy hamarosan megoldják a kuršumlijai és a lukovskai gyógyfürdők kérdését, megépítik a Niš–Pristina autópályát, amely a toplicai körzetbe új beruházókat vonz majd. Žitorađát már sikerült megmenteni, Lebanét szintén – emelte ki az államfő, mondván: „15-20 évvel ezelőtt csak romboltak ebben az országban, most viszont építkezünk és fejlődünk”.