2024. április 19., péntek

A VMSZ és a Tartományi Kormány elítéli a nagybecskereki falfirkákat

A nagybecskereki önkormányzat távolíttatja el a magyarellenes falfirkákat

Gyűlöletkeltő falfirkák jelentek meg kedd reggelre az egyik nagybecskereki ház kapuján. Miodrag Delić házára ismeretlen személy fekete színű autólakkal magyarellenes üzeneteket írt. Az esetről értesítették a rendőrséget, amely elvégezte a helyszínelést. 
Tegnap is ott éktelenkedtek a sértő graffitik a Delić család Emil Gavrilo 39/a alatti házának a kapuján és a kerítésen. Az önkormányzatban azt ígérték, hogy ma eltávolítják a falfirkákat.

(Kecskés István felvétele)

Kecskés István felvétele

Miodrag Delić ebben a házban született. Mint mondja, senkinek sem ártottak, nem érti, hogy ki lehet az, aki sértegeti a családját, a feleségét és lányaikat, akik kiváló sportolók és jó tanulók. A felesége magyar nemzetiségű.
– Ez csendes városrész. Nem tudom, mit mondjak. Meglepett a dolog. Bár egy hónappal ezelőtt történt egy kisebb incidens, amikor követ hajítottak az udvarban álló autómra. Bízok az illetékesekben, a rendőrségben, és remélem, gyorsan tisztázódik az ügy. Mert Nagybecskerek mégis kisváros – mondta Delić.

Veronka Delić húsz éve él Nagybecskereken. Tóbai származású. Mint mondja, a nemzetisége miatt ilyen kellemetlenségben még nem volt része. 

– Amikor tegnap reggel ezt a feliratot találtuk a kapun és a kerítésen, nagyon elkeseredtem. Nincs hozzáfűznivalóm. Kellemetlen. Két lányom van. Ők is félnek. Mit mondjak? Nem mindegy nekik. Meg a családnak sem – mondta Veronka.
Az utcában élők is meg vannak rökönyödve. Csak jót mondanak a családról. – Meglepődtem, amikor az este a lányom megmutatta a felvételt. Nem akarom elhinni. Ismerem az embereket. Tudom, mivel foglalkoznak, hogy dolgoznak. A lányok sportolónők. Csak jót mondhatok róluk. Meg vagyok döbbenve, borzasztó. Először én is azt mondtam, hogy nyilván valami tévedésből történt. De most nem tudom, hogyan tévedhet valaki ennyire. Vagyis, nyilván nem tévedés volt. Hogy miért történt, azt már nem értem – mondja a szomszédságban élő Spomenka Brankovan.

Nagybecskerek önkormányzata elítélte a történteket, és azt ígérték, hogy saját költségén fogja eltávolíttatni a graffitiket.  
– Nagybecskerek békés város. Toleráns. Itt több mint húsz nemzet él. Négy nyelv van hivatalos használatban. Ilyen jellegű problémáink nincsenek. Hiszem, hogy ez egyedi eset. Azt várom a rendőrségtől, hogy mielőbb értesítsen a vizsgálat eredményéről, és hogy az elkövetőt nagyon gyorsan megtalálják. Ilyenfajta szóhasználatnak nincs helye nálunk. Biztos vagyok benne, hogy elszigetelt esetről van szó – mondja Čedomir Janjić polgármester.

Tévedésből vagy szándékosan? (Kecskés István felvétele)

Tévedésből vagy szándékosan? (Kecskés István felvétele)

A tartományi kormány a legerélyesebben elítéli a nagybecskereki család házára kiírt gyűlöletkeltő falfirkákat, és azt kérte a helyi rendőrségtől, hatáskörén belül tegyen meg mindent az elkövető(k) felderítésére. Igor Mirović tartományi kormányfő és Čedomir Janjić polgármester megállapodott abban, hogy mielőbb el kell távolítani a sértő falfirkákat.

A rendőrségtől még nem kaptunk hivatalos jelentést az esetről. Csányi Valéria szóvivő megerősítette, hogy a rendőrség elvégezte a helyszínelést, keresik az elkövetőt, és tájékoztatták az illetékes ügyészséget is.

A VMSZ élesen elítéli

A Vajdasági Magyar Szövetség élesen elítéli a nagybecskereki családi házon megjelent magyarellenes, gyűlöletkeltő és a házban élőkre nézve becsmérlő tartalmú falfirkákat. A VMSZ szerint az effajta primitív és sértő hangnem mögött személyes frusztrációk bújnak meg, amelyek nem elsősorban a közhangulatot jellemzik, felhívják azonban a figyelmet arra, hogy az ilyen  megnyilvánulások az együttélés szégyenfoltját jelentik, amire mind a megfelelő állami szerveknek, mind a társadalomnak reagálnia kell, ezért a VMSZ elvárja az elkövetők kézre kerítését és felelősségre vonását – áll a VMSZ közleményében.

A tartományi képviselőház elnökeként Pásztor István is élesen elítélte a gyűlöletkeltő falfirkát és azon reményét fejezte ki, hogy az elkövető(k) mielőbb kézre kerülnek. Senkinek nincs jogában feszültséget kelteni a több mint 25 nemzetet tömörítő békés közösségünkben, az ilyen ocsmány cselekedetet el kell ítélni, hogy ne történjen ehhez hasonló – áll egyebek között Pásztor István közleményében.