2024. április 25., csütörtök

Az Exit eddig 150 millió eurót hozott

Az újvidéki zenei fesztiválon egy-egy látogató átlag 431 eurót költ el

Az idei Exit az újvidéki TIM Centar kimutatása szerint 14,4 millió eurós hasznot hozott Szerbia gazdaságának, így a zenei fesztivál 2001 óta összesen már több mint 150 millió euró bevételhez juttatta az országot.

A töretlen népszerűségnek örvendő péterváradi rendezvényre az idén rekordszámú, több mint

215 000 látogató érkezett a világ mintegy 60 országából. Nyár óta már letisztultak a számadatok, pontosan tudni lehet például, hogy a fesztiválozók 23,2 százaléka a jugoszláv utódállamokból érkezett, 21,6%-a pedig nyugat-európai volt. A legtöbben Nagy-Britanniából, Németországból, Hollandiából és Belgiumból jöttek, de az utóbbi években mind többen vannak Olaszországból, Franciaországból, Írországból és Spanyolországból is. Az idén némileg, 14,2 százalékkal, növekedett a kelet- és délkelet-európai vendégek száma. A legtöbben Törökországból, Magyarországról, Görögországból, Romániából és Bulgáriából érkeztek. A szervezők szerint az évek múltával növekszik az oroszországi, ukrajnai, lengyelországi, csehországi és szlovákiai Exit-látogatók száma is, akárcsak a más kontinensekről érkezőké. Az utóbbiak 2017-ben az összes bulizó 6,3%-át tették ki. Az Európán kívüliek fele amerikai, ausztráliai és kínai, a másik fele pedig brazil, dél-koreai, japán, thaiföldi vagy más távoli ország lakója.

A statisztika szerint a fesztivál idején legtöbbet a más kontinensekről érkezők költenek: átlag több mint 600 eurót fejenként, őket a nyugat-európaiak követik 532 euróval. Mi sem érthetőbb, mint hogy a legolcsóbban a hazai fiatalok igyekeznek szórakozni, ők átlagban 312 eurót hagynak itt Újvidéken. Ezekből az adatokból alakul ki végül az igen szép Exit-átlag: 431 euró a fesztiváli napok alatt.

A TIM Centar idei felmérésének eredménye ismételten azt bizonyítja, hogy a fesztivál külföldi látogatóinak többsége arra is kihasználja a szerbiai tartózkodását, hogy ellátogasson Belgrádba vagy más itteni helyszínekre, amelyeken további 2–4 napot tölt. A megkérdezettek 98 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nagy valószínűséggel ismét eljön az Exitre. Több mint 50 százalékuk azt mondta, hogy az Exitnek köszönhetően javult az Újvidékről alkotott véleménye.

Még néhány érdekes adat: az Exit közönségének átlagéletkora 25,6 év, a zömük magasan képzett. A fesztivál látogatóinak több mint a fele munkaviszonyban van, 39,7 százalékuk egyetemista, 3,5 százalékuk pedig középiskolás.

Azt is kimutatták, hogy a horvátországi Sea Star fesztivál 10,1 millió, a Crna Gora-i Sea Dance pedig 9,9 millió euró bevételt eredményezett a szervező országoknak, valamint jelentős haszonnal járt a romániai Revolution zenei rendezvény is. Az összegzés szerint tehát ezek a rendezvények a térségnek legkevesebb 34 millió eurós nyereséget hoztak, és több mint 350 000 látogatót vonzottak ide.