2024. április 19., péntek

Mosoly és kacagás

Tizenharmadik alkalommal tartották meg Zentán a sajátos nevelési igényű diákok Őszi Találkozóját

Mosoly és kacagás jellemezte a sajátos nevelési igényű diákok XIII. Őszi Találkozóját, amelyet szombaton tartottak meg a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában. A rendezvényre Vajdaság tizenhárom településéről érkeztek résztvevők azzal a céllal, hogy szélesebb körben is megmutassák tehetségüket, illetve kapcsolatot teremtsenek a régió más településein élő társaikkal.

A résztvevők igyekeztek színvonalas produkciókkal előrukkolni (Máriás Endre felvétele)

A résztvevők igyekeztek színvonalas produkciókkal előrukkolni (Máriás Endre felvétele)

– Az Őszi Találkozó ötlete tizenhárom évvel ezelőtt született meg, először csupán a sajátos nevelési igényű diákokkal foglalkozó pedagógusokat hívtuk meg a rendezvényre, ugyanis szerettük volna lehetőséget teremteni számukra a tapasztalatcserére. Erre a rendezvényt megelőzően csak nagyon ritkán volt alkalmuk, hiszen mindenki csinálta a dolgát a maga intézményében, arra azonban, hogy valakivel elbeszélgessen azokról a nehézségekről, amelyekkel a mindennapi munka során találkozik, illetve esetleg tanácsot is kérjen olyan szakemberektől, akik hasonló cipőben járnak, nem igazán nyílt lehetőség – mondta el Oláj Ibolya, a Thurzó iskola tanítónője, az Őszi Találkozó fő szervezője. – Később úgy gondoltuk, jó lenne, ha a diákjaikat is elhoznák a rendezvényre, amelyen szélesebb körben is bemutatkozhatnának, és megismerkedhetnének a régió más településein élő társaikkal. A találkozó azután évről évre bővült és egyre színvonalasabb lett, és mára már olyan eseménnyé nőtte ki magát, amelyre a sajátos nevelési igényű gyerekek és fiatalok hónapokon át készülnek, és amely meghatározó jelentőséggel bír az életükben – tette hozzá a fő szervező.

Az idei rendezvényre tizenhárom településről érkeztek résztvevők, akik sokszínű képzőművészeti alkotásokkal és színvonalas zenés-táncos produkciókkal, jelenetekkel mutatkoztak be az egybegyűlteknek. A találkozón felléptek a zentai Ispiláng gyermeknéptánccsoport tagjai, a rendezvény szünetében pedig zumbázhattak is a résztvevők.

– A sajátos nevelési igényű gyerekekkel folytatott munkát nagymértékben megnehezíti az, hogy az előírások szerint nekik is a normál program szerint kell haladniuk, amit az esetek többségében sajnos lehetetlen teljesíteni. Így azután elsősorban a pedagógusok kreativitásán múlik, hogy miként tudják a diákok képességeihez igazítani azt a fejlesztési folyamatot, amely minden gyermek esetében más módon válhat igazán eredményessé. Fontos, hogy olyan feladatokat adjunk nekik, amelyeket képesek megoldani, és mindeközben lépésről lépésre haladva jussunk el az egyre magasabb szintekre. Céljaink eléréséhez fontos támpontokat adhat az Őszi Találkozó keretében létrejövő tapasztalatcsere. Mindannyiunk számára nagyon hasznos, ha megismerjük azokat a módszereket, amelyeket mások alkalmaznak az adott problémák minél hatékonyabb megoldására – magyarázta Oláj Ibolya.

A találkozó megszervezését és lebonyolítását a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta Község Gyermekjogi Tanácsa támogatta.