2024. március 28., csütörtök

Pereskedés helyett megegyezés

A zentai bíróságon mediációs szolgálat alakult

Október 10-e óta a zentai polgárok is igénybe vehetik az alapfokú bíróság mediációs szolgálatát, amely közvetítés útján igyekszik megoldani az egymással perben álló felek közötti vitát.

A bíróság épülete (Horváth Zsolt felvétele)

A bíróság épülete (Horváth Zsolt felvétele)

A közvetítés a vitás ügyek bíróságon kívüli, békés úton való megoldásának az eljárása – nyilatkozta lapunknak Nebojša Samardžić, a Zentai Alapfokú Bíróság szóvivője, s hozzáfűzte, hogy az eljárás során a felek tárgyalás útján, egy vagy több közvetítő segítségével oldhatják meg vitás ügyeiket. A mediátorok semlegesek és pártatlanok, különleges technikák segítségével közvetítenek a vitában álló felek között, annak érdekében, hogy mindkét fél számára elfogadható megállapodás szülessen. A szóvivő szerint az újonnan bevezetett szolgálat igénybevételéről a felek maguk dönthetnek, s bármikor szabadon kiléphetnek a közvetítési eljárásból. Az eljárás során a közvetítő nem erőlteti a vita megoldását, hanem segít az egymással szemben álló feleken, hogy saját maguk jussanak el a megoldáshoz, ugyanakkor lehetőséget nyújt arra, hogy az eljárásból mindenki elégedetten jöjjön ki, szemben a bírósági eljárásokkal, amelyek esetében az egyik fél biztosan veszíteni fog.

A szóvivő elmondása szerint a mediációs eljárás során, a bírósági eljárással ellentétben, a perbe lépéshez kapcsolódó érzelmi és irracionális okokról is lehet vitázni, ugyanakkor a közvetítői eljárásról szóló egyezménynek végrehajtási okirat ereje is lehet, ezért nem szükséges, hogy a felek a pereskedésüket bíróság elé vigyék, és az is a közvetítői eljárás mellett szól, hogy rövid időt vesznek igénybe, ellentétben a bírósági ügyekkel.

A közvetítői eljárással kapcsolatban a községben élők munkanapokon 9 és 12 óra között a bíróság 15-ös számú irodájában, a 024/655-444-es telefonszámon (214-es mellék), illetve az uprava@se.os.sud.rs e-mail-címen kaphatnak bővebb tájékoztatást.