2024. március 29., péntek

Kerekasztal a Krivaja patak megmentéséért

A Topolyát és környékét időről időre körbelengő penetráns bűz, valamint a Krivaja patak szennyezettsége nem új keletű probléma. A jelenség több mint húsz éve okoz gondot, és annak ellenére, hogy több alkalommal és több szervezet is kísérletet tett az áldatlan állapot javítására vagy legalább az illetékes szervek figyelmének a felkeltésére, sajnos a mai napig sem sokat változott a helyzet.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

A hétvégén került sor arra a kerekasztal-beszélgetésre, melyet közös kezdeményezésre a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület szervezett. Részt vett rajta az újvidéki székhelyű Zöld Párt, Dragan Pečurica környezetvédő aktivista, Aleksandar Ćulibrk, az AIK mérnöke, Huzsvár József, a Palicsi-tó állapotának javításáért felelős munkacsoport vezetője, Mengyán Pletikosić Ildikó a bajsai polgárok képviseletében, az Arcus Környezetvédő Egyesület tagjai, valamint azok a polgárok, akik figyelemmel kísérik azokat a tevékenységeket, melyek a téma köré csoportosulnak.

 – Az utóbbi időben több polgár és több szervezet is megkeresett bennünket azzal, hogy mit tudnánk, illetve mit lehetne tenni a Krivaja patakot érintő szennyezés ellen. Sajnos ez a probléma már legalább huszonöt éve fennáll, és ez idő alatt egyesületünk is próbált minél több helyen célba érni, sajnos nagyon kevés sikerrel. A kerekasztal-beszélgetés, amelyet a résztvevő szervezetekkel közösen hoztunk tető alá, azért került megrendezésre, hogy közösen, szakemberek bevonásával próbáljunk hatékony megoldást keresni erre a problémára – mondta el kérésünkre a beszélgetés moderátora és szervezője, Miklós Csongor, aki a következőképp értékelte a kerekasztal-beszélgetést:

 – Sikerült egy asztalhoz ültetni a civilek és a Zöld Párt képviselői mellett a szennyező üzemek képviselőit is. Aleksandar Ćulibrk elmondta, hogy igenis történtek előrelépések a szennyezés megfékezésében, és bejelentette, hogy a jövő év folyamán elkészül az a szűrőberendezés, amellyel kiküszöbölhető lesz a víz- és a légszennyezés is. Természetesen a kételkedés hangjai is napvilágra kerültek, de optimistán tekintünk az elkövetkezendő egy évre. Az Arcus Környezetvédő Egyesület a maga részéről mást nem tehet, mint azt, hogy a közeljövőben ellátogat az említett üzembe. Mindent egybevetve egy konstruktív kerekasztal-beszélgetést tartottunk.

Az újvidéki Zöld Párt szakembere, Ratko Bajčetić egy előadás keretében ismertette a lehetőségeket, amelyek megoldásként szolgálhatnak a szennyezésre. Ezeket az ötleteket mindenképp továbbítani fogják az illetékeseknek, és bíznak abban is, hogy nem marad meg csupán elméleti síkon.

– Szeretnénk szervezni egy újabb kerekasztal-beszélgetést is, melyen a község illetékesei is részt vesznek, továbbá szeretnénk megőrizni a jó kommunikációt a szennyező üzemekkel is, hogy egymást segítve tudjunk megoldást találni. Egyesületünk álláspontja, hogy ezeket az üzemeket nem kell bezárni, a technológiájukat viszont modernizálni kell, és összhangba hozni a hatályos előírásokkal. Mi a lehetőségeinkhez mérten megpróbáljuk minél hatékonyabban támogatni ennek a folyamatnak a felgyorsítását – mondta Miklós Csongor, az Arcus Környezetvédő Egyesület alelnöke.