2024. április 25., csütörtök

Közösségi tér, többféle tevékenységgel

A Népkör MMK születésnapján került sor az intézmény évi közgyűlésére

A Népkör a délvidék legidősebb, folyamatosan működő kulturális szervezete. 1871. október 15-én alakult Szabadelvű Olvasókörként. Jelenleg mintegy 500 aktív tag tevékenykedik 9 szakcsoportban. A Népkör 1871. október 15-én egy közgyűléssel kezdte meg a tevékenységét. Az elődök előtt tisztelegve hétfőn este az idei évi közgyűlésre a Népkör-nap keretében került sor, ünnepi megemlékezéssel egybekötve.

A közgyűlést dr. Takács Márta, a Népkör MMK elnöke nyitotta meg, majd pedig elnöki beszámolót tartott, és egy rövid összefoglaló keretében szólt a szakosztályok működéséről.

A Gingalló népi énekkar fellépése  (Fotó: Lukács Melinda)

A Gingalló népi énekkar fellépése (Fotó: Lukács Melinda)

– A közgyűlés nem csupán jogi kötelességünk, hanem remek alkalom arra is, hogy bemutassuk, milyen tevékenység folyik a berkeinkben. A néptáncszakosztályunk a legnépesebb, de népzenei szakosztályunk is egyre bővül. Az új népzenész-generáció kinevelése, dr. Szöllősy Vágó László előtt tisztelegve, 2016 szeptemberében indult újjá, a népzenei műhely vezetője Csonka Ferenc. A népi ének szakosztályt a 2016/17-es évadtól kezdve Bagi Valentína vezeti. Számos díjban részesült a Fabula Rasa színjátszócsoport és az Oláh Sándor Képzőművészeti Szakosztály, ugyanúgy fontos szerepet tölt be a Díszítőművészeti szakosztály, a Tudatos Életkör és a Fotóklub. Továbbra is népszerűek az Aranykapu játszóház foglalkozásai. Újdonságnak számít a Dobbantó programunk, amely baba- és gyermektornát foglal magában. Ezentúl is arra törekszünk, hogy a Népkör ne csak néphagyományokat őrző kultúrközpont legyen, hanem egy igazi közösségi tér, ahol többféle tevékenység folyik – mondta Takács Márta, aki kitért a jeles napokra való megemlékezésre és más fontosabb, tömegesen látogatott rendezvényeikre, például az Interetnóra és a Winteretnóra, de azt is hallhattuk, hogy még az ősz folyamán több jelentős tennivaló vár a Népkörre, elsősorban a nagyterem felújítása.

A pénzügyi helyzetről Bodrogi Béla főtitkár számolt be, aki hangsúlyozta, hogy akárcsak a 2015-ös évet, a 2016-ost is pozitívan zárták. Felszólalásában azt is elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsnak és a Bethlen Gábor Alapnak köszönhető támogatásból jelenleg munkálatok folynak az épületben.

A továbbiakban a közgyűlésen az elnökségi tagok és a szülők tanácsa felállásában történt változásokról volt szó. Az ünnepi megemlékezésen fellépett a Gingalló népi énekkar, Bagi Valentína és a kis népzenészek. A rendezvény előtt Boros György megnyitotta az Oláh Sándor Képzőművészeti Szakosztály tárlatát. Ahogyan azt hallhattuk, olyan technikával is foglalkoznak, amellyel Szerbiában csak kevesen, ez pedig a rézkarc, és annak egy nehezebb változatával, az aquatintával is próbálkoznak.