2024. április 25., csütörtök

Szabálysértésekben jól teljesítenek a községi vezetők

Az állami revizorok négy év alatt 17 feljelentést tettek négy vajdasági önkormányzat vezetői ellen

Európában utolsóként Szerbiában alakult meg az Állami Revizori Intézet, amely 2007-ben kezdte meg működését. Az elmúlt tíz év során csaknem 800 revizori jelentés született, és csaknem 6500 javaslatot készítettek az intézet munkatársai, akik a legtöbb bűnvádi feljelentést a tervezettnél nagyobb költések és a hivatali visszaélések miatt tették még. Az elmúlt évek során nagyjából hatmilliárd dinárnak a szabályszerű elköltése körül merültek fel kétségek.

Az Állami Revizori Intézet 2013-tól 2017-ig 16 szabálysértési és egy bűnvádi feljelentést tett négy vajdasági önkormányzat – Temerin, Szenttamás, Ada és Törökbecse – vezetői ellen.

Az óbecsei Szabálysértési Bírósághoz 2013. december 18-án hat szabálysértési feljelentés érkezett temerini felelősök ellen, ezeket a feljelentéseket az intézet a költségvetési zárszámadás pénzügyi jelentésének, valamint a 2012-es gazdálkodás szabályosságának a vizsgálata után tette meg.

Az Állami Revizori Intézet tavaly összesen 163 revíziós jelentést készített, ezekből kiderül, hogy az adófizetők pénzéből több száz millió dinár megy el olyan bizottságok finanszírozására, amelyeknek feladatai nagymértékben egybeesnek a közigazgatás valamely szervezetének a rendszeres feladataival, a bizottsági tagok mégis pénzt kapnak olyan munkáért, amelyekhez se világos elvárások, se számonkérés nem társul.

2016. december 26-án három szabálysértési feljelentés került az óbecsei Szabálysértési Bírósághoz, ekkor Szenttamás község került az állami revizorok célkeresztjébe a község 2015-ös költségvetési zárszámadásának a pénzügyi jelentése, valamint a gazdálkodás szabálytalanságai miatt. A törökbecsei önkormányzat működésének az ellenőrzését követően a nagybecskereki Szabálysértési Bíróságra érkeztek szabálysértési feljelentések: a hat ügy a törökbecsei hatóságokat érinti, akiket 2016. december 9-én az Állami Revizori Intézet jelentett fel a 2015-ös pénzügyi és gazdálkodási mulasztások miatt. A községi költségvetés ellenőrzése során feltárt szabálytalanságok miatt 2017. január 17-én egy törökbecsei személy ellen bűnvádi feljelentés is született. Adán is jártak az állami revizorok, ahol ugyancsak a 2015-ös év költségvetését és gazdálkodását vették górcső alá. Munkájuk eredményeként 2016. december 26-án a zentai

Szabálysértési Bírósághoz érkezett egy szabálysértési feljelentés. A Tisza-menti régióban az idén Zsablyán jelentek meg a revizorok, ahol az elmúlt év gazdálkodását ellenőrzik, de munkájuk végére még nem került pont. Óbecsén utoljára 2011-ben jártak az intézmény munkatársai.

Az Állami Revizori Intézeten belül hét éve létezik a községekért és városokért felelős szektor, amely az elmúlt években csaknem minden önkormányzatot ellenőrzött. Az állami revizorok munkáját figyelemmel kísérő szakértők szerint aggodalomra ad okot az, hogy ezek alatt az évek alatt az Állami Revizori Intézet egyetlen alkalommal sem tudott pozitív jelentést készíteni az önkormányzatok gazdálkodásáról.