2024. április 25., csütörtök

Üzleti és környezetvédelmi serkentés

Az amerikai partnerek gyakorlati tudással is segítik Vajdaságot

Az egyesült államokbeli Maryland állam gazdasági és politikai küldöttségének tagjai John Wobensmith államtitkár vezetésével érkeztek Szerbiába. Igor Mirović tartományi kormányfő kedden Újvidéken fogadta a delegációt.

A találkozón szóba került a szemétlerakó telepek és a szennyvíztisztító-rendszerek kérdése is (Fotó:  Dávid Csilla)

A találkozón szóba került a szemétlerakó telepek és a szennyvíztisztító-rendszerek kérdése is (Fotó: Dávid Csilla)

A megbeszélés a kapcsolatépítésre irányult. Elsősorban a környezetvédelem területén ismertették a különféle befektetési lehetőségeket.
Igor Mirović hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem terén történő beruházások kulcsfontosságúak Szerbia és Vajdaság számára. A beszélgetőpartnerek elmondása szerint a találkozó célja, hogy a hazai és külföldi befektetők számára megtalálják azokat a közös pontokat, amelyek mentén kialakulhat az együttműködés. Továbbá a tapasztalatcsere mindkét fél számára meghatározó lehet a szennyezett víz tisztításában, a városi hulladék feldolgozásában és a környezetvédelem egyéb területein. Vajdaság számára külön jelentőséggel bír a marylandi partnerek gyakorlatban szerzett tudása.
A tegnapi találkozó hozzájárul az üzleti kapcsolat serkentéséhez nemcsak a környezetvédelem terén, hanem a Szerbia és Maryland közötti együttműködéshez. Vajdaság pedig készen áll arra, hogy a két állam közötti partnerség szerves részét képezze.
A tartományi kormányban megszervezett összejövetelen többek között jelen volt Goran Trivan környezetvédelmi miniszter, valamint Branko Ružić közigazgatási és helyi önkormányzati miniszter is.
Ezután Miloš Vučević, Újvidék polgármestere a városházán fogadta a marylandi küldöttség tagjait.
– A fő hangsúlyt a környezetvédelem témájára, azon belül a szemétlerakó telepek, a szennyvíztisztító-rendszerek kérdésére helyezzük. Megtiszteltetés számomra, hogy a delegáció a tartalmas időbeosztás ellenére is ellátogatott Újvidékre – mondta Miloš Vučević.
Goran Trivan környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a tárca csupán három hónappal ezelőtt kezdte meg munkáját. A minisztérium munkatársai ezt követően azonnal felvették a kapcsolatot azokkal az országokkal, illetve befektetőkkel, akikkel a későbbiekben szorosabb együttműködés alakulhat ki. Felhívta az önkormányzatok figyelmét arra, hogy minél több pályázati kiírásra jelentkezzenek, hiszen ilyen módon valósulhatnak meg a különféle célkitűzések.
John Wobensmith államtitkár kiemelte, hogy két hónappal ezelőtt fogadták Goran Trivan környezetvédelmi minisztert, és így komolyabb betekintést nyertek azokba a témákba, amelyek meghatározóak lehetnek Szerbia számára.
– Éppen ezért a nagyobb vállalatok képviselőivel közösen látogattunk el Szerbiába. Az ország számára jelentős környezetvédelmi kérdésekre keressük a válaszokat. Beszélgetőpartnereink készen állnak arra, hogy megtaláljuk az együttműködés főbb területeit, és időben megkezdjék a kivitelezésekre vonatkozó törekvéseket – tette hozzá John Wobensmith marylandi államtitkár.