2024. április 19., péntek

„Az első csoportdöntő”

A Bernabéuban fogadja a Real a Tottenhamet

Minden ellenfelünknek megadjuk a legnagyobb tiszteletet, különösen egy ilyen mérkőzés előtt. A két mérkőzés, a két »csoportdöntő« első felvonása lesz a mai, hiszen mindkét csapat maximális pontszámmal áll. Nagy valószínűséggel minden focirajongó jó mérkőzést fog látni, amely végén, remélem, három pontot szerzünk majd” – kezdte nyilatkozatát a Tottenham elleni Bajnokok Ligája-összecsapásra készülő Zinédine Zidane, a Real Madrid francia trénere, aki ma a 100. mérkőzésén fogja vezetni a királyi gárdát.

Insigne eldöntötte a hétvégi, Roma elleni rangadót. Manchesterben vajon betalál-e? (Fotó: Beta/AP)

Insigne eldöntötte a hétvégi, Roma elleni rangadót. Manchesterben vajon betalál-e? (Fotó: Beta/AP)

A szakember ezt követően kitért a vendégcsapat legnagyobb fegyverére, Harry Kane-re, aki már 5 gólnál tart két BL-meccs alatt, az angol bajnokságban pedig 8 meccsen 6 gólt jegyez: „A Spurs kulcsjátékosáról van szó. Mindenben kiváló, elsősorban gólszerzésben. Egy komplett játékos, aki nem sokat áll egy helyben. Mindig jól mozog a pályán, gyors, és ügyesen találja meg a jó pozíciókat” – dicsérte az angol csatárt Zidane, aki ezt követően reagált arra a felvetésre is, miszerint századik találkozóján vezeti a Blancókat. A francia szerint mindig az volt az álma, hogy Spanyolországban játsszon, most pedig a világ legjobb csapatát irányíthatja. „A Real Madrid vezetése a szenvedélyem” – tette hozzá a szakember.

Mauricio Pochettino, a Tottenham menedzsere nem tartja egy ember (Cristiano Ronaldo) köré épülő gárdának a Realt – elsősorban arra célozva, hogy Pep Guardiolától, a Manchester City edzőjétől ezt a jelzőt kapták (Harry Kane-csapat). „Ronaldo nagyon fontos játékosuk, de rajta kívül is számos remek emberük van. A teljes csapatuk csodálatos, és nagyon jó edző vezeti őket – szólalt meg nagy tisztelettel az argentin edző a sorozatban kétszeres BL-győztes Realról. – Igyekszünk majd nyomás alatt tartani az ellenfelet, szeretnénk minél többet az ő térfelükön játszani. Viszont ha ők tudnak beszorítani minket, kénytelenek leszünk igazodni a játékukhoz” – tért rá a mérkőzésre Pochettino, aki azt is elmondta, respektálják a Madridot, de bátor, agresszív fellépéssel akarnak játszani – és nyerni – a Bernabéuban.

Bajnoki éllovasok összecsapása

Az F csoport rangadóján az Etihad Stadionban mérkőzik meg egymással a Premier League és a Serie A listavezetője, a Manchester City és a Napoli. Pep Guardiola csapata félelmetes formában kezdte az új idényt – legutóbb a Stoke-ot verte hazai pályán 7:2-re, és 8 bajnoki mérkőzéséből csak egyszer játszott döntetlent (a többit megnyerte). A legfélelmetesebb az angolok gólmutatója – a kékek átlagosan közel 4-et lőnek mérkőzésenként (29/8), védelmük ugyanakkor kiválóan zár, még a címvédő Chelsea otthonában sem kapituláltak. A City igazi fegyvere ugyanakkor, hogy a Guardiola mester játékelméletét tökéletesen megvalósító gárda szinte teljes támadósora rendkívül gólérzékeny – már három játékosuk (Sergio Agüero, Gabriel Jesús és Raheem Sterling) tart 6-6 bajnoki találatnál.

A Napoli még a Citynél is jobb mérleggel rendelkezik hazája pontvadászatában, eddigi összes meccsét megnyerve vezeti a Calciót. Maurizio Sarri tanítványainak azonban van mit javítaniuk a BL-ben, hiszen az előző fordulóban meglepetésre vereséget szenvedtek a Sahtar otthonában. Egy ma esti vereséggel igencsak kellemetlen helyzetbe kerülhetnek az olaszok, hiszen a százszázalékos City mögött már hatpontos hátrányt szedhetnek össze a csoportkör korai fázisában.

Nem fogja alábecsülni ellenfelét Pep Guardiola, aki a mai mérkőzésre készülve számolt be várakozásairól: „Elmondtam a játékosaimnak, milyen jó csapattal nézünk szembe, ahogy ezt a Sahtar ellen is megtettem. A Napoli hasonló focit játszik, mint az ukránok, de az a különbség, hogy ahol a Sahtar megáll egy picit, ott a Napoli még nagyobb nyomás alá helyez, és minden adandó lehetőséget kihasznál ellened” – magyarázta a spanyol, aki szerint csapata kiváló támadóformája kihatással van jó védekezésükre is, hiszen ez is a labdarúgás összetettségéhez tartozik.