2024. március 29., péntek

Megkoszorúzták Lifka Sándor szobrát

Öt településen hét film kerül bemutatásra a vajdasági magyar mozgókép napja rendezvénysorozaton

A Vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából tegnap megkoszorúzták Szabadkán Lifka Sándor szobrát. Ezt követően, kedden és szerdán, a Lifka Art moziban az érdeklődők vajdasági kortárs filmalkotásokat tekinthetnek meg.

– Lifka Sándor szobrát rendszeresen megkoszorúzzuk a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából a filmalkotókkal. Lifka Sándor 1911. október 13-án az Erzsébet Szállóban megnyitotta az első mozi épületét, filmszínházat a sátras mozik után – hallottuk Siflis Zoltán filmrendezőtől. – Az ezt megelőző időszak is nagyon fontos, hiszen minden városban, ahol Lifka Sándor megfordult vándormozijával, ott néhány nappal korábban életképeket forgatott az emberekről, a piacról, és ezt be is mutatta. Ő ezzel járult hozzá a film és a mozi népszerűsítéséhez. A vajdasági mozgókép történetében Bosnyák Ernő is fontos, hiszen ő a filmművészetet művészi kifejezésként alkalmazta. Hozzá kapcsolódik a Duna menti Hollywood, a néma játékfilmek készítésének ötlete, valamint Zomborban ő hozta létre az első filmszínházat. Ők a közművelődés jeles alkotói, akiket ugyanúgy ünnepelni kell, mint íróinkat, festőinket. A vajdasági magyar filmnapok feladata az, hogy a legújabb kortárs vajdasági magyar filmeket bemutassa. Idén 7 film kerül bemutatásra, ami önmagában nagy dolog, hiszen tudjuk, hogy a filmkészítés költséges és hosszan tartó folyamat. Az idei 7 új film 5 helyszínen kerül bemutatásra, a helyszíneken pedig nemcsak a filmekkel, hanem az alkotókkal is lehet találkozni.
2005-ben hozta meg a Nemzeti Tanács a döntését, hogy a vajdasági magyar film is kap egy ünnepnapot, és már 15 éve megkoszorúzzuk a szobrot, valamint Bosnyák Ernő síremlékét Zomborban, és a szobrát Szabadkán – mondta a rendező.

VETÍTÉSEK

A Vajdasági magyar mozgókép napja kapcsán több helyszínen is vetítések vannak október 13. és 19. között.
Olyan vajdasági filmek lesznek megtekinthetők, mint Fejős Csilla Fohász a déli végeken című 25 perces dokumentumfilmje Bogdán József papköltő életéről, Kovács István Szürke senkik című első világháborús története, és Antal Szilárd Erőd című dokumentumfilmje a péterváradi várról. A programban szerepel még Siflis Zoltán A kamerás emberek című, Lifka Sándorról és Bosnyák Ernőről szóló alkotása, Tolnai Szabolcs Minotaurusz című, melankolikus hangulatú kisjátékfilmje, amely a 90-es évek Szerbiájában játszódik, Goretić Péter Az irgalmas angyal című 12 perces alkotása a NATO-bombázásról, Kovács István oromhegyesi története ihlette Asszonyok lázadása, K. Kovács Ákos Saskarom című filmje egy különleges sportolóról, valamint Bicskei Zoltán Álom hava című alkotása, amely egy 1690 decemberében, az aracsi pusztatemplomnál játszódó történet.

Szabadkán a Lifka Art moziban ma 19 órától Kovács István Asszonyok lázadása, 20.10-től pedig a Minotaurusz lesz látható, szerdán 19 órakor a program Az irgalmas angyal című filmmel kezdődik, 19.15-kor az Erőd, 19.45-kor pedig K. Kovács Ákos Saskarom c. dokumentumfilmje lesz megtekinthető. 20.10-kor a Fohász a déli végeken dokumentumfilm zárja a programsorozatot.
Topolyán is többnapos a rendezvény, amelyet a Művelődési Ház kiállítótermében rendeznek meg, ma, kedden 17 órakor a Minotaurusszal kezdik a vetítést,18 órától a Saskarom,18.30-tól pedig a Szürke senkik lesz látható.18-án, szerdán két film lesz látható,17 órától az Asszonyok lázadása,18.30-tól pedig Az irgalmas angyal kisjátékfilm.
Zentán a Thurzó Lajos Művelődési – Oktatási Központban lesznek a vetítések ma és holnap. Ma 18 órától a Szürke senkik lesz látható, majd 19 órától Az irgalmas angyal, szerdán 18 órától az Erőddel kezdődik a vetítés,18.30-kor a Saskarom lesz látható, 19 órától A kamerás emberek dokumentumfilm zárja a programot.
Zomborban a Magyar Polgári Kaszinóban október 19-én lesznek a vetítések. A programot 17 órakor Bosnyák Ernő sírjának koszorúzásával kezdik, majd a vetítések előtt, 18 órakor, Fekete J. József kritikus mutatja be átfogó tanulmányát A vajdasági magyar mozgókép történeti áttekintése címmel. Ezt követően 19 órától A kamerás emberek dokumentumfilm vetítésével folytatódik az est. 20 órától Az irgalmas angyal, végezetül 20.15-kor a Fohász a déli végeken dokumentum film lesz megtekinthető.
Újvidéken az Európa Kollégium ad majd otthont a vetítésnek, amely október 18-án, 20 órától lesz. Bicskei Zoltán Álom hava játékfilmje lesz majd megtekinthető.
A vetítésekre a belépés díjtalan.