2024. április 16., kedd

Szigorítanák a büntetőpolitikát

A Tijana Jurić Alapítvány országszerte 40 városban gyűjti hat napon át a polgárok aláírását

A Tijana Jurić Alaptvány október 23. és 29. között országszerte 40 településen szervez aláírásgyűjtést azzal a céllal, hogy polgári kezdeményezéssel próbálja kieszközölni az életfogytiglan tartó börtönbüntetés bevezetését a szerbiai jogrendbe. Az összegyűjtött aláírásokat a Szerbiai Képviselőháznak fogják átadni.

Az alapítvány nevében Igor Jurić alapító idén május elején adta át Maja Gojković házelnöknek a Büntetőtörvénykönyv módosítási indítványát, amellyel az életfogytiglan tartó börtönbüntetést szeretnék beemelni a szerbiai jogrendbe azoknak a súlyos bűncselekmények legsúlyosabb formáinak a tekintetében, amelyek során az elkövető gyermekre, kiskorúra, vagy állapotos nőre támadt, a támadás pedig az áldozat halálával végződött. A javaslat értelmében életfogytiglan tartó börtönbüntetésre 21 évnél fiatalabb elkövetőt nem lehetne ítélni. Az életfogytiglan tartó elzárással büntetett személyt nem lehet feltételesen szabadlábra helyezni, fogalmaznak a javaslattevők.

Az alapítvány szerint eljött az ideje annak, hogy a halálbüntetés 2002-ben való eltörlését követően Szerbia felülvizsgálja hatályos büntetőpolitikáját, illetve annak hatékonyságát. A joggyakorlat szerint a gyermekek ellen bűncselekményt elkövetők java része fiatal személy, így akár a negyven év börtönbüntetés letöltését követően is folytathatja deviáns magatartását, érvelt több alkalommal is az alapítvány.

Az eddigi bejelentések szerint Vajdaságban Nagybecskereken, a víztoronynál, Szabadkán a Harcosok sorakozója téren, Pancsován, az Aviv bevásárlóközpont főterén, Zomborban a Kralja Petar 24-es alatt, Versecen és Nagykikindán gyűjtik a polgárok aláírását, délelőtt 10 és délután 18 óra között.