2024. április 23., kedd

Egyeseknek öt, másoknak tíz százalék: Vujović magyarázatot ad

A bejelentettnél nagyobb arányú bér- és nyugdíjemelésre nem volt lehetőség

Ennyit tudunk megengedni magunknak, mert a növelésnek összhangban kell lennie a bruttó társadalmi termék (GDP) jövő évi projekciójával, úgy, hogy ne sodorjuk veszélybe a makrogazdasági stabilitás kulcsfontosságú paramétereit – nyilatkozta az RTS-nek Dušan Vujović pénzügyminiszter Washingtonból, ahol a szerbiai küldöttséget vezette a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank őszi ülésszakán.

A miniszter elmondta, hogy a következő évre vonatkozó elvárások és tervek derűlátóak, mert arra alapoznak, hogy a mezőgazdaságban, valamint az energia- és építőiparban jegyzett idei rossz eredményeket jövőre sikerül kompenzálni.

– Arra számítunk, hogy legkevesebb 3,5 százalékos lesz a GDP, és ezzel összhangban határoztuk meg a bérek és nyugdíjak növelésének mértékét – mondta Vujović. Hozzátette, hogy a bérnövelésnél minden releváns tényezőt figyelembe vettek, tehát a munka bonyolultságát, kockázatait, a végzéséhez szükséges képzettséget stb., és ezek alapján más-más arányban növekednek a bérek. Tehát az állami hivatalokban dolgozók öt, az oktatásban, az egészségügyben és a rendőrségen foglalkoztatottak pedig 10 százalékkal kapnak többet január 1-jétől. A további részletek a kormány rendeletei és egyéb intézkedései révén lesznek ismeretesek.

Vujović kiemelte, hogy a tanügyben sem lesz mindenütt egyforma a bérfejlesztés, a felsőoktatás azon szektoraiban ugyanis, amelyek saját jövedelmet valósítanak meg, a dolgozók nem kapják meg a maximális, 10 százalékos emelést.

A NEMZETKÖZI VALUTAALAP ÉS A VILÁGBANK KÉPVISELŐI ELÉGEDETTEK

– Jók a kilátásaink arra, hogy kiváló osztályzatokkal zárjuk a Nemzetközi Valutaalappal kötött hároméves hitelszerződés 8., utolsó felülvizsgálatát, s ez a legfontosabb hír – jelentette ki Vujović az RTS-nek.

Arra a kérdésre, hogy tárgyaltak-e arról, amit nem sikerült megvalósítani, tehát a közszféra késlekedő reformjáról és a tetemes adósságokkal küszködő közvállalatok átszervezéséről, a miniszter azt válaszolta, hogy ezek jól ismert nehézségek, amelyeket csak ezután kell leküzdeni.

– Egyes kérdéseket az év végéig kell megoldanunk, némelyeket pedig a jövő év első negyedében. Ennek az útnak a végén vagyunk, a következő hónapokban várható e nehézségek sikeres áthidalása. A hosszú ideje szerkezeti problémákkal küzdő vállalatokban igazgatási, technikai és technológiai átszervezés, vagy magánosítás várható – fogalmazott a pénzügyminiszter. Közölte, hogy a hitelszerződés utolsó revíziója október végén „de facto” befejeződik. Hogy lesz-e újabb szerződés, az a mostani tárgyalások után derül ki.