2022. január 25., kedd

Megjelent az Őszi Alkotói Frissítés

A Windows 10 Őszi Alkotói Frissítés (Fall Creators Update, RS3 - RedStone3-as változat) és kevert valóságú szemüvegek jelentek meg október 17-én. Bejelentették a Surface Book 2-t.

A Windows 10 megjelenése óta a Microsoft célja elsődlegesen a tartalomfejlesztés, az alkotómunka serkentése. Ezért nevezték el a második (RS2 - RedStone 2) főváltozatot Alkotói Frissítésnek, amely tavasszal jelent meg. Az október 17-ei nap folyamán megjelent Őszi Alkotói Frissítés lényegében rátesz még egy lapáttal az Alkotói Frissítés újdonságaira és sokmindenben kiegészíti ezeket. A kevert valóság, amely eredetileg az Alkotói Frissítéssel érkezett, csak az Őszi Alkotói Frissítésel fejlődött igazán felhasználható platformmá, amely a kevert valóságú szemüvegek tulajdonosait biztosan ösztökéli majd az Őszi Alkotói Frissítésre való rendszerfrissítésre. A 3D képsorok, a játékok közvetítésének lehetősége is mind részét képezik az Alkotói Frissítésnek, ám állítólag ezeket is továbbfejlesztve tálalják az Őszi változatban. A csúcs-laptop Surface új Surface Book 2-es változatának megjelenésével is lényegében az említettek céljából kerítettek sort. Egy olyan eszközről van szó, amelyet az új operációs rendszerváltozat elemeihez, funkcióihoz igazítottak, így a laptop a hasonló hordozható számítógépekkel összevetve jobb teljesítménnyel és biztonsággal szolgálhat. Az Edge böngésző biztonságosságát is minden működtetett eszközön növelték, a privált adatok védelmében, beleértve az elérhetőségeket és a szemmozgéskövető Eye Controllt, amely lehetővé teheti, hogy a szempont figyeltetésével irányítsuk gépünket, egy webkamera által, egérhelyettesként.

A kevert valóság érkezésével megújult a játékok játszásának módja, a kommunikáció leegyszerűsült, a művészi alkotások ideje is lerövidült. Példaként: Ha gyermek játszik a padlón és filmet készítenénk róla, a kevert valóság révén 3D képsorok formájában sokkal több elemet láthatunk, helyezhetünk el a térben, még tengeri halakat is, a száraz padlóra, amelyek csak a virtuális valóságban léteznek amelynek elemei a gyermek és játékai is. Hasonló látványokért, a mai napig a szobában sok kamera elhelyezésére volt szükség, összevonó alkalmazásokkal és számítási kapacitással, ám most már egyetlen kevert valóságú sisak/szemüveg megteszi, és több csak 2017 október 17-én jelent meg. A virtuális valóságot bemutató eszközök ára pedig mérséklődött. Az Occulus Rift ára 199 dollárra csökkent és árában nem csak a csupasz fejreilleszthető kijelző és hangszórók kaptak helyet.

A Windows Mixed Reality sisakok a kevert valóság megjelentetésére alkalmas sisakok. A legmeggyőzőbb valóságérzetet lehetővé tevő kevert valóság eszközöket a Microsoft partnerei, az Acer, a Dell, a HP, és a Lenovo október 17-én bocsátották piacra, 399 dolláros kezdőárral, amelyekben egy továbbfejlesztett mozgáskontroller is helyet kapott. A Samsung innovatív kevert valóságú sisakja, a Samsung HMD Odyssey pedig november 6-án érkezik. A Windows Mixed Reality-t támogató sisakokat fejünkre illesztve magunkkal vihetjük, tehát drótnélküliek. Útközben a szemlélt táj, az utcák, ezeket szemlélve, lefestve megváltozhatnak szemeink előtt. Akár cápát is láthatunk a száraz aszfalton, a sisak képernyőjén a szemeink előtt, ám a világ bármely tályának vagy képzeletbeli tájainak környezetét is megszemlélhetjük megfelelő alkalmazási háttérrel, amely a kevert valósági szemüvegen működik. A Window Store alkalmazásboltjában most már 20 ezer alkalmazás között lehet válogatni, élvezni a játékokat, koncerteket, utazásokat.

Az Őszi Alkotói Frissítés mindenki számára elérhetővé teszi a 3D-ben történő alkotást. Több, mint 100 millió ember használja fel a Paint 3D alkalmazást minden hónapban, könnyűszerrel manipulál a 3D alakzatokkal, formázva és megosztva 3D alkotásaikat a világhálón. Az Öszi Alkotói Frissítéssel az elkészített 3D alakzatokkal is el lehet látni az Office dokumentumait. A PowerPoint bemutatókat, a Word állományait, hogy dramatikusan felemeljék az olvasott szövegek valóságérzetét a közbeiktatott 3D látványelemek. Ezeket mozgatni, forgatni és élethú mozgásokkal is gazdagabbá lehet tenni bemutatókészítés/lejátszás alkalmával. A szemkövető révén pedig úgy is beállíthatjuk ezeket, hogy csak akkor mozogjanak, ha rájuk nézünk, illetve ha csak rajtuk tartjuk az egérmutatót. A 3D hasznos lehet a fejlesztőknek is, ám egyetemi hallgatók és profik egyaránt felhasználhatják. Bár még nem érhető el hatalmas mennyiségű tartalom és a 3D, kevert valóság előnyeit felhasználó alkalmazás.

Íme egy lista az összes olyan figyelemre méltó új beállításról, amelyek az Őszi Alkotói Frissítésében jelent meg: A területről áttervezték a rendszer egészségi állapotára vonatkozó releváns információkat. A Tárterület most 30 nap után automatikusan törli a letöltött mappában található fájlokat. A Tárterület most már törölheti a Windows korábbi verzióját, ha frissítés történt. A Távoli asztal a Gépház alkalmazásban van. Egy új oldalsáv jelenik meg kontextuális súgó tippekkel és videóval. Egy új “Videolejátszás” opció került felvételre a HDR és egyéb videó lehetőségekkel. Új Game Monitor opció van jelen. A frissítéseken a letöltés és a telepítés során az egyes mutatók jelennek meg. Új frissítési tevékenység monitor, amely statisztikákat mutat a frissítések letöltésére a hónapban. A Cortana most saját területet kapott a Gépházban. Enyhén módosítja a Gépház kategóriák sorrendjét. Követhető a frissítések letöltési használata. Van egy új lehetőség Android vagy iPhone eszköz csatlakoztatására a Windows 10 PC-n. Új lehetőségek a számítógép szemmel történő vezérléséhez a Tobii harmadik fél által gyártott hardvere segítségével.

A Windows most elég okos ahhoz, hogy gátolja az inaktív programokat. A Windows mostantól beállíthatja a DPI Win32 programokat, anélkül, hogy ki kellene jelentkezni. Az Android felhasználók mostantól nem fogadhatnak hívást az asztalon, amikor a Cortana szinkronizálva van a felhasználó számítógépén és telefonján. A Windows 10 mostantól ARM64 architektúrán fut. A Cortana támogatja a dedikált hangszóróeszközöket. A Fluent Design System kisebb elemei vannak jelen az operációs rendszer egyes területein. A Fényképek alkalmazás most új Story Remix területet tartalmaz, amely lehetővé teszi a gyors videoklipek készítését. Mostantól visszaállítható Microsoft fiók jelszava közvetlenül a lezárási képernyőn. Az akkumulátor élettartamának javulása. A Windows 10 biztonsági fejlesztései a Windows Defenderrel, az Exploit Guard és más szolgáltatásokkal. Az áttetsző UI elemek most már akril zajt kapnak. A Mixed Reality Portal ikon frissítve lett. A Cortana bezárhatja a programokat, kijelentkezhet, leállhat és újraindíthatja a számítógépet hangutasításokkal. A Windows automatikusan újból beállíthatja fiókját a szolgáltatásfrissítés telepítése után, automatikusan megnyithatja az alkalmazásokat és így tovább. A Bahnschrift betűtípus már előre telepítve van.

Az 5 legjobb új funkció

Az On Demand Sync talán a legizgalmasabb funkció, amely a frissítéssel érkezik. Ez hozza vissza a funkcionalitást, amelyet eredetileg a Windows 8-ban vezettek be, lehetővé téve a teljes OneDrive megtekintését anélkül, hogy ténylegesen le kellene tölteni a fájlokat. Valódi felhő tárolás, és ez hihetetlenül hasznos. Az On Demand Sync lehetővé teszi, hogy csak a szükséges fájlokat töltsük le. Például ha egy felhasználónak egy Word dokumentum van a OneDrive-on, amelyet szerkeszteni kell, dupla kattintással elérhető, mint bármely szokásos fájl, és a Windows gyorsan letölti a helyi szerkesztéshez. Miután elkészült, a OneDrive szinkronizálja a változtatásokat, majd eltávolítja azt a helyi lemezről, hogy felszabadítsa azt a lemezterületet, amelyet feltöltött, amikor letöltötte a szerkeszteni kívánt dokumentumot.

A My People egy új tálca funkció, amely egyfajta hubként működik az összes olyan szociális alkalmazással, amely telepítve van az eszközön. Innen elindíthatóak az alkalmazások és a beszélgetések, és akár a kontaktok is kitűzhetőek a tálcára, hogy könnyedén elérjük őket a Skype vagy más üzenetküldő alkalmazásokban. A funkció egyelőre elég fapados, de bekerül a frissítésbe. Az animált emojikat közvetlenül az asztalon is megkaphatjuk a Skype-ból.

Az Emoji panel egy kisebb funció, de hasznos. A Microsoft végül ad nekünk egy dedikált Emoji billentyűzetet a Fall Creators frissítéssel. Bármely szövegbeviteli mezőből elérhető, megnyomva a WIN + -t megnyílik egy kis ablak, amely tele van Emoji-val, és kiválasztható és beilleszthető a szöveghez. Mostanáig a Windows 10-nek valójában nem volt különös módja az Emoji hozzáférésének. Most, a Fall Creators frissítésével, olyan egyszerű, mint egy gyors gyorsbillentyű. Ez az egyik legkedvesebb új kiegészítés a Windows 10-hez az elmúlt években.

A Windows Virtuális Valóság szolgáltatás nem mindenki számára kipróbálható, leginkább azért, mert külön hardver működtetésére van szükség, de a frissítés új, virtuális valóság élményt tartalmaz. A dedikált VR-fülhallgatóval a “Cliffs House” -en keresztül kommunikálhat a számítógépével, egy virtuális otthon, amely kifejezetten a vegyes valóság világához készült. Ott megnyithatsz alkalmazásokat, manipulálhatóak ezek egy 3D-s környezetben.

A Fall Creators frissítésével a Microsoft lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy számítógépeikkel összekapcsolják telefonjaikat, legyen az iPhone vagy Android eszköz. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a weboldalakat közvetlenül a Windows 10 eszközökkel osszák meg, automatikusan megnyitja az Edge-et, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy továbbra is böngészhessenek azokon a weboldalakon, amelyeket eredetileg a telefonjukon nyitottak meg. Ez a szolgáltatás idővel fejlődik még, hogy több képességet és alkalmazást is tartalmazzon, de mostantól egyszerűen úgy működik, mint a nyitott weboldalak küldése a telefon böngészőjében a számítógépre, anélkül, hogy e-mailt kellene küldeni a linkkel.

A Windows Shell a Windows legfontosabb része, ez az amivel az emberek napi rendszerességgel kapcsolatba lépnek. Ez a Start menü, a Műveletközpont, a Tálca és a Fájlkezelő. A figyelemre méltó változások, amelyek ezeken a helyeken jelennek meg: A Start vízszintes méretezés simább. Már átlósan is átméretezhető a Start. A Start akril háttérfényt használ. A görgetőbillentyűk ezután a kurzor közelébe kerülnek. Új kontextusmenü ikonok kerültek a Start menübe. Új műveletközpont felhasználói felület a Fluent Design-al. A Műveletközpont most ugyanazt az akril hátteret kapja, mint a Start. Az értesítések a jobb alsó sarokban lebegnek. Módosított dizájn az értesítésekhez. Az értesítések mostantól nyíllal rendelkeznek, nem pedig egy X-el a törléshez. My People Hub ikon a tálcán. Most már három kapcsolat tűzhető a tálcára. A My People Hub segítségével gyorsan hozzáférhetünk az összes ismerősödhöz és a kapcsolódó kommunikációs alkalmazásokhoz. Mostantól megosztható a névjegyzék közvetlenül a Share UI-n keresztül. A tálca akkumulátor ikonja új csúszkával rendelkezik, a Power Throttling eszközzel. Mostantól engedélyezhető a térbeli hang a tálca hangerő ikonjának helyi menüjében. Mostantól a OneDrive-on a felhőben elmentett fájlokat a Fájlkezelőben az “On-Demand Sync” funkcióval láthatjuk el. Mostantól a helyi menüben oszthatsz meg fájlokat a Megosztás opcióval.

A Microsoft számos módon tovább javítja az Edge-et. Ezzel a kiadással az Edge most jobb PDF és EPUB támogatással rendelkezik, egy új olvasási funkcióval, egy frissített kedvencek rendszerrel és egy nagyobb teherbírással a motorháztető alatt: Most már PDF formátumra is rajzohatunk közvetlenül a Microsoft Edge-on belül. Megtekinthető a PDF fájlok tartalma. A Microsoft Edge most már támogatja a PDF űrlapokat. Általános PDF-olvasási fejlesztése, a weblapokat a tálcára lehet tűzni, akárcsak az Internet Explorer 11-el. Az EPUB-dokumentumok megjelölése mostantól lehetséges. Az új felhasználói felületi (UI) fejlesztések révén az olvasás szinkronizálva van az eszközökön. A kedvencek egy másik helyre is menthetők közvetlenül a kedvencek UI-ból. Most már szerkeszthető a már mentett kedvencek URL linkje. Az UI megosztás az ablak jobb felső sarkában jelenik meg. A már nem aktív fülek félig átlátszó ikont mutatnak. Az Edge olyan olvasmányos módot tartalmaz, amely szöveget olvas fel egy weboldalon, PDF vagy EPUB dokumentumban. A másolás és beillesztés már megbízhatóbb. Az Edgeben az F3 billentyű megnyomásával a Keresés az oldalon a következő eredményre lép. A Shift F3 az előző eredményre ugrik. (blogs.windows.com és winblog.hu alapján)