2024. április 23., kedd
MOTO GP

Gigászi csata az esőben

Négy fordulóval a szezon vége előtt megkezdte keleti körútját a Moto GP, első állomásként a Japán Nagydíjnak otthont adó Motegi versenypályára érkezve, ahol a hétvége összes eseménye viharos időjárás közepette zajlott, további változót bedobva a gyakran egyébként is kiszámíthatatlan erőviszonyok közé.

A Moto GP Japán Nagydíjának dobogósai (Fotó: Beta/AP)

A Moto GP Japán Nagydíjának dobogósai (Fotó: Beta/AP)

Az időmérőn jött is a meglepetés, hiszen Johann Zarco volt a leggyorsabb a privát Yamahával. A futam kezdetén aztán a szezon rajtkirálya, Jorge Lorenzo ugrott az élre, viszont hamar elveszítette a vezetést az év másik alkalmi hősével, Danilo Petruccival szemben, aki ismét célba vette első győzelme megszerzését. A táv feléig vezetett is az olasz, ekkor viszont a két bajnoki rivális, Marc Márquez és Andrea Dovizioso levadászták őt, és innentől látványos különcsatában döntötték el a győzelem sorsát. A hajrába fordulva többször is oda-vissza előzgették egymást, az utolsó kör kezdetére viszont Márquez kicsit meglépett. A spanyolnak a kör felénél egy nagy megcsúszást kellett korrigálnia, így a ducatis ismét képes volt őt levadászni. A legutolsó kanyarban aztán Márquez még egy rizikós manőverrel berepült mellé, de ideálisan fékezni már nem tudott, s jobb kigyorsításával végül Dovizioso érte el elsőként a kockás zászlót. Ők ketten ezzel szinte lemásolták az augusztusi spielbergi befutójukat.

A Yamahák egész hétvégén szenvedtek az esőben: teljesítményük csak a mezőny közepéhez bizonyult elegendőnek, és bár az immár egészséges lábbal versenyző Valentino Rossi a futamon elkezdett felfelé kapaszkodni, végül elesett, és kiállt. Maverick Vinales is csak a 9. helyen érkezett be, tovább növelve ponthátrányát, így már szinte biztos, hogy Márquez és Dovizioso párharcára szűkült a bajnoki versenyfutás.

A Japán Nagydíj végeredménye: 1. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 47:14,236, 2. Marc Márquez (spanyol, Honda) +0,2 másodperc hátrány, 3. Danilo Petrucci (olasz, Pramac Ducati) +10,5 stb.

A világbajnokság állása: 1. Márquez 244 pont, 2. Dovizioso 233, 3. Vinales 203 stb.