2024. április 20., szombat

Üdvözlik az Osztrák Néppárt győzelmét

Orbán Viktor: A keresztény értékek mentén erősítsük az osztrák–magyar együttműködést! – Szijjártó Péter: Kurz sosem volt rabja a képmutatásnak

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke levélben gratulált Sebastian Kurznak az Osztrák Néppárt vasárnapi választási győzelméhez – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője hétfőn az MTI-vel.

„A tegnapi eredmény egyértelműen megmutatta, hogy a választópolgárok többsége Ausztriában is a biztonságot és stabilitást garantáló, értékelvű politika mellett teszi le a voksát. Bízom benne, hogy az eredményes kormányalakítást követően közeli szövetségesként és az Ön által is következetesen képviselt keresztény-konzervatív értékek mentén tudjuk erősíteni az országaink közötti együttműködést” – írta a Fidesz ausztriai testvérpártja elnökének Orbán Viktor, hozzátéve: sok sikert kíván a most kezdődő koalíciós tárgyalásokhoz.

Sebastian Kurz mindig világosan beszélt, és nem volt soha rabja a politikai korrektségnek és a képmutatásnak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminiszterei tanácskozására érkezve hétfőn.

A külgazdasági és külügyminiszter gratulált a Fidesz testvérpártjának, az Osztrák Néppártnak (ÖVP) a vasárnapi parlamenti választásokon aratott győzelméhez és sok sikert kívánt Sebastian Kurz kancellárjelöltnek, az ÖVP vezetőjének a kormányalakításhoz.

A miniszter örömét fejezte ki, hogy egy olyan párt és olyan kancellárjelölt nyert Ausztriában, amely a migráció tekintetében és több más fontos kérdésben együttműködött Magyarországgal.

Véleménye szerint több olyan politikus kell, aki világosan és egyenesen beszél az európai embereket érintő legsúlyosabb problémákról.

A miniszter újságírói kérdésre elmondta, a visegrádi országok nem tartják szükségesnek a csoport bővítését. Ezt a hatékonyság igazolja és a történelmi hagyományok indokolják. A V4-ek ugyanakkor szoros együttműködésben vannak Ausztriával, amelyet a jövőben is folytatni kívánnak.