2022. augusztus 7., vasárnap

Szijjártó: Észak-Korea biztonsági fenyegetést jelent az egész világra

Magyarország mindig is hangoztatott álláspontja szerint egy "őrült kommunista diktátor" vezeti Észak-Koreát, amely ország biztonsági fenyegetést jelent az egész világra - jelentette ki Szijjártó Péter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében hétfőn.

Szijjártó Péter (Fotó: MTI)
Szijjártó Péter (Fotó: MTI)

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a tanácsülésen Magyarország ismételten hangsúlyozta, hogy az Európai Unió az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatokon túlmutatóan, egyoldalúan is fogadjon el szankciókat Phenjannal szemben.

Mint elmondta, az uniós külügyminiszterek hétfőn egy teljes beruházási tilalmat és teljes olajembargót előíró javaslatot készülnek elfogadni, amelyben kezdeményezik, hogy az észak-koreai fegyverkezési programot támogató, az unióban dolgozó vendégmunkások alkalmazásának vessenek véget.

A javaslatcsomag tartalmazza azt is, hogy az unió 15 ezer euróról 5 ezer euróra csökkentse a jóváhagyáshoz kötött banki transzferek nagyságrendjét. Ez az Európai Unió történetének eddig legszigorúbb korlátozó intézkedéscsomagja - húzta alá a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy az EU fontosnak tartja saját biztonsága, regionális biztonsága és a globális biztonság szempontjából is az Iránnal kötött nukleáris megállapodás fenntartását.

Kiemelte, Magyarország megbízik az Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felülvizsgálataiban, az ügynökség eddig nyolcszor állapította meg, hogy Irán tiszteletben tartja a megállapodásban foglalt kötelezettségeket. Magyarország ezért a leghatározottabban támogatja a közös uniós fellépést az Iránnal megkötött megállapodás fenntartása érdekében, ugyanis ez a megállapodás biztosítja, hogy egy erős szereplő - Irán - a nemzetközi együttműködés részévé tehető legyen bizonyos szintig, amely hozzájárul a régió stabilizációjához.

Ha az együttműködési lehetőség elveszik, akkor Irán szerepe és helyzete destabilizáló tényezőként hathat a régión kívül a tágabb környezetére is, amelynek már Európára nézve is biztonsági kockázatai lehetnek - húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.