2024. április 25., csütörtök

Szegénységi bizonyítvány

A Nova Ekonomija gazdasági folyóirat szerkesztője szerint lesújtó, hogy néhány ezer dinár pluszbevétel ennyire foglalkoztatja az átlagembert

A 2018 januárjától esetékes béremelés mértéke a politikai kívánságok, azaz érdekek és a pénzügyi lehetőségek küzdelme, fejtette ki néhány nappal Ana Brnabić nyugdíj– és béremeléssel kapcsolatos bejelentését megelőzően az N1 tv-nek nyilatkozva Biljana Stepanović, a Nova Ekonomija szerkesztője. Mint hozzátette, ha a béremelés 10 százalékos lesz, vagy annál nagyobb, akkor a politikai érdekek kerekedtek felül – ami nem meglepő, hiszen közelegnek a belgrádi helyhatósági választások.

– A választások előtt, legyenek azok akármelyik szinten is, mindig el kell mondani, hogy a gazdasági növekedés és a bérek növekedése soha nem látott mértékű. Ez nem igaz. A kormány az elmúlt években számos dolgot elmulasztott megtenni. Az állami vállalatok átszervezése nem történt meg, az intézményeket nem építik, hanem rombolják, az államfő pedig béremelésről beszél és gyárakat nyit meg, pedig nem ez lenne a feladata – fogalmazott Stepanović.

Aleksandar Vučićhoz hasonlóan a Nova Ekonomija szerkesztője is szomorú, csak egészen más okból kifolyólag – előbbi azért szomorú, mert egyesek nem tartják megfelelőnek a 10 százalékos béremelést. Mint azt Biljana Stepanović kifejtette, szomorú, hogy az átlagembereket ennyire foglalkoztatja a béremelés, azaz néhány százalék. Ez az ország szegénységi bizonyítványa, minden egyes polgár szegénységének a bizonyítványa, szögezte le, mondván, hogy egy 30 ezer dináros bér esetében a növelés havi 1500 dinár pluszbevételt jelent. Kétségbeejtő, hogy 1500, vagy 1200, esetleg 3000 dinár miatt ekkora társadalmi vita kerekedik, nyomatékosította az újságíró.

– A kormánynak prioritáslistát kellene felállítania. Először az oktatásban dolgozók és az orvosok béreit kellene növelni. Orvosaink tömegesen vándorolnak külföldre, nem lesz, aki gyógyítana bennünket. Tanárainkat pedig azért kell tisztességes bérezéssel jutalmazni, mert a jövő generációját nem oktathatják olyanok emberek, akik a túlélésért kénytelenek küzdeni. Hányszor megígérték már, hogy felállítják a különböző bérezési osztályokat, ez azonban továbbra sem történt meg – magyarázta Stepanović.