2024. április 20., szombat

VaMaDis protiv Pravnog fakulteta

Odbili da ispituju svedoke

Pre dvadeset meseci, VaMaDis je pokrenuo tužbu protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu jer nije dozvoljavao učenicima koji govore mađarski da se upišu na maternjem jeziku. Mađarska studentska unija Vojvodine je ponovo započela pregovore u petak ujutru na Višem sudu u Novom Sadu.

Nažalost, nije bilo dozvoljeno predstavnicima medija da naprave video ili audio zapis na saslušanju. U ovom slučaju, kako kažu učesnici, nije dovoljno podneti prijavu jedan dan ranije već nekoliko dana ranije, i neophodno je da svi koji prisustvuju saslušanju daju svoju pismenu suglasnost. Na javnoj raspravi, predstavnici medija mogu prisustvovati kao civili. Pregovori o sudskom postupku završeni su u roku od pet minuta, jer su ovaj put odbili da saslušaju svedoka koga je predložio VaMaDis.

Nakon suđenja, Atila Šoti, predsednik VaMaDis-a i branilac Veljko Milić su održali vanrednu konferenciju za novinare.

Veljko Milić:

- Situacija je specifična jer postoje svedoci iz Mađarske koji su hteli da se upišu na Pravni fakultet u Novom Sadu, ali nisu imali priliku da polažu prijemni na maternjem jeziku. Oni koji su se uprkos tome upisali, verovatno iz straha ili nekog drugog razloga ne žele da kažu svoje ime na sudu. Ovo je najavljeno tokom postupka, ali nije prihvaćeno.

Atila Šoti:

- Nismo ovo očekivali, jer je svedok koji je pre šest meseci pozvan na sud, 2015.godine bio na prijemnom na Pravnom fakultetu i bio je diskriminisan – nije mogao da polaže da maternjem jeziku. Njegovo svedočenje bi bio jasan i neoboriv dokaz da smo u pravu u vezi s tim – rekao je predsednik VaMaDis-a, dodajući:

- Čini se da će Sud i Pravni fakultet učiniti sve da se osiguraju da ovo ne dođe na dnevni red jer bi to jasno odlučilo o ovom pitanju.

Sindikat studenata ne smatra validnom ovu odluku. Računali smo na nešto sasvim drugo. U jednostavnom slučaju nema odluke već ravno dvadeset meseci.

Ponovo treba da dođemo 20.oktobra. Ako se ovako nastavi, moramo razmisliti o tome da li ima vajde nastavljati ovaj proces.

Na pitanje da li razmišljaju o obraćanju Briselu, predsednik je odgovorio da ne zna da li će studentski sindikat dobiti podršku koja im je potrebna od naše zajednice.

-Prolazi vreme, generacije dolaze jedan za drugom. Osećam da je to taktika Pravnog fakulteta i Suda da se predmet odugovlači što duže moguće.

Bili smo toliko sigurni i srećni, ali današnje odbijanje je došlo krajnje neočekivano. Da je bilo opravdanja zbog kojeg Sud odbija saslušanje svedoka, to bi mogli prihvatiti, ali je ovde reč o neosnovanim razlozima.

 Presuda u drugom stepenu pominje svedoka koji se ispituje i delimično odobrava prvostepenu odluku, ali kao grešku što ne može biti saslušan, navodi činjenicu kako svedok nije na vreme predložen te je istekao rok.

I dalje verujem u pravdu, ali mislim da je ovim zakonom istakunto to da u ovoj državi još uvek postoje ozbiljni problemi, teško da možemo govoriti o pravnoj sigurnosti i u 2017.godini.

Prema drugostepenoj odluci, o slučaju mora ponovo da se pregovara na prvom stepenu, zbog čega 20.oktobra mora ponovo da se pregovara a tada će biti izrečena prvostepena presuda. Presuda neće biti konačna, imamo pravo na žalbu. Ali VaMaDis ima mnoge druge zadatke koje svakodnevno treba da obavlja. Nakon dvadeset meseci, počinjemo da se umaramo od ovog suđenja. Tražimo od vlasti da i oni učine sve što mogu kako bi se rešio ovaj slučaj – rekao je predsednik Mađarske studentske unije Vojvodine.