2024. április 25., csütörtök

Akciótervvel a korrupció ellen

A zentai képviselő-testület kinevezte az Elgas Közvállalat új igazgatóját

Parázs vita alakult a község 2017-től 2022-ig tartó időszakra vonatkozó korrupcióellenes akciótervének elfogadása kapcsán a zentai községi képviselő-testület pénteki ülésén. A képviselők ugyan egyetértettek abban, hogy az akcióterv elfogadására szükség van, a téma azonban olyan heves indulatokat váltott ki belőlük, hogy a testület elnöke, Tatjana Balo és helyettese, Pataki Tibor több ízben is szünetet rendelt el.

Fotó: Máriás Endre

Fotó: Máriás Endre

A napirendi pont kapcsán Sarnyai Rózsa Edit, a Községi Közigazgatási Hivatal vezetője elmondta, a dokumentum elfogadására azért van szükség, mert Szerbia uniós csatlakozási folyamata során a 23. fejezet megnyitásakor a szerb kormány elfogadta azt, hogy Szerbiának a helyi önkormányzatok szintjén is erősítenie kell a korrupcióellenes intézkedéseket, aminek értelmében az önkormányzatoknak is meg kell hozniuk a korrupcióellenes akciótervüket. A korrupcióellenes ügynökség kidolgozott egy mintát, és az önkormányzatok ez alapján alakítják ki a saját akciótervüket, amely öt évre szól, és pontosan meghatározott intézkedéseket irányoz elő.

Predrag Popović több kifogást is emelt az akciótervben foglaltakkal szemben, részletesen is elemezve annak egyes pontjait. Miladin Bradić annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az akcióterv ne csupán egy olyan dokumentum maradjon, amelyet elfogadnak, mert el kell fogadniuk, és aztán senki sem törődik vele, hanem a gyakorlatban is alkalmazzák, majd leszögezte, minden szinten támogatni kell azokat, akik a korrupció ellen harcolnak. Rácz Szabó László szintén a korrupció elleni küzdelem fontosságára hívta föl a figyelmet, majd nehezményezte, hogy az akcióterv magyar nyelvű szövege – ahogyan fogalmazott – helyenként teljességgel értelmezhetetlen. Ezt követően két javaslattal élt, amelyek közül az egyik arra vonatkozott, hogy az akcióterv helyett inkább a tízparancsolatot fogadja el és alkalmazza a testület, a másik pedig arra, hogy a község polgármesterének tanácsadóit cseréljék le ellenzéki tanácsadókra, és ők felügyeljék a korrupcióellenes harc hatékonyságát. Az első javaslatát a hatalmi koalíció tagjainak heves tiltakozását követően visszavonta, a másodikat pedig a testület szavazattöbbséggel elutasította. Juhász Attila a vita során leszögezte, a VMSZ támogatja az akcióterv elfogadását és betartását is, majd úgy fogalmazott, a korrupció elleni harc mindenki közös érdeke kell, hogy legyen. Zsíros Jankelić Anikó a törvények betartásának fontosságára hívta föl a figyelmet, majd Rácz Szabó Lászlóhoz hasonlóan a szöveg magyar nyelvű változatának hibáiról beszélt, ezt követően pedig az akciótervben megfogalmazott intézkedésekre vonatkozó határidők csökkentését javasolta, amit később el is fogadott a testület. Sándor József aggályának adott hangot annak kapcsán, hogy vajon a társadalom fel van-e készülve az akciótervben foglaltak betartására, vagy ez is csupán olyan módon valósul majd meg, mint ahogyan egyes törvények betartása, amelyek – ahogyan fogalmazott – egyesekre vonatkoznak, másokra nem. A személyeskedésektől sem mentes, parázs vitát követően a képviselők 22 igen és 3 nem szavazattal fogadták el az akciótervet.

Az ülés folytatásában mandátumának lejárta miatt felmentették tisztségéből Boško Petrović okleveles gépészmérnököt, az Elgas Közvállalat eddigi igazgatóját, és helyére négyéves megbízatási időszakra Novák László okleveles gépészmérnököt nevezték ki, Bodó József okleveles gépészmérnököt pedig újabb négyéves megbízatási időszakra kinevezték a Kommunális-Lakásügyi Közvállalat igazgatójává. A községi képviselő-testület tagjai ezenkívül jóváhagyták az Elgas Közvállalat idei üzletviteli programjának második módosítását és kiegészítését.