2024. március 28., csütörtök

Ünnepelnek az almási végiek

A Svetozar Marković ME táncosai (Bozsoki Valéria felvétele)

A Svetozar Marković ME táncosai (Bozsoki Valéria felvétele)

– Minden újvidékinek tudnia kell, hogy 300 évvel ezelőtt, 1717-ben Almás falunak szinte minden lakója letelepedett a péterváradi sáncoknál, s így alakult meg Újvidék – mondta Zdravko Jelušić városi képviselő-testületi elnök, amikor szombaton a Köztársaság téren megnyitotta az egyhetes emlékünnepséget. Hangsúlyozta: mindnyájan büszkék lehetünk a városra, hiszen 300 év alatt nagyvárossá nőtte ki magát.

Ha fellapozzuk Érdújhelyi Menyhért Újvidék története című, 1894-ből származó könyvét (Agape, Újvidék, 2002., 88–89. o.), megtudjuk, hogy Stier Márton és Müller térképe alapján „Almás kincstári falu azon időben a mai temerini határ északnyugati részét képezte. Lakosai idővel elhagyták a falut és Ujvidékre költöztek, letelepedvén a temerini utca mellett, azon részén, melyen az almási templom áll, melynek környékét ma is almási végnek nevezik szerb lakosai. Közvetlenül a granicsárok szomszédságában telepedtek le. … Az 1717. évi összeírásban még feltaláljuk, a következő évben már nem létezik Almás falu… tehát akkor már áttelepültek lakosai Ujvidékre.”

Ezt a véleményt erősíti meg Bodrog megyének 1717. évi okt. 30. k. jegyzőkönyve, mely említi, hogy a vármegye polgári lakosai közül az adófizetések és egyéb szolgálmányok miatt sokan a katonai végekbe mennek. Annyi bizonyos, hogy a szerbek is, elkerülendő a tisztviselők zaklatásait, elhagyták Almás kincstári falut, és katonai szolgálatba léptek.

Uri Ferenc nyugalmazott történelemtanár, aki forrásként fölhasználta az idézett könyvet, a Mikor alapították Újvidéket? c. munkájában ezt írja: „Temerin határából Almásról, ide költözött 19 szerb család, akik a katonai alattvalók számát növelték, a mai Almási templom környékén telepedtek meg.”

Sokan családostól élvezték a rendezvény szombati, megnyitó ünnepséget, a gazdag művelődési műsort, amelyet a Podbara Helyi Közösség szervezett a Városi Történelmi Levéltárral, a Városi Műemlékvédő Intézettel, az Almás végiek és a Podbarának Szeretettel polgári egyesületekkel, a Műszaki Tudományok Kara Építészeti és Városrendezési Tanszakával és az Ivan Gundulić Általános Iskolával. A műsorban felléptek a Svetozar Marković Népi Zenekar és Művelődési Egyesület kiváló énekesei, zenészei, táncosai.