2024. április 19., péntek

Újjászületik a Nikola Tesla Általános Iskola

Nagyszabású felújítási munkálatokon vannak túl, a teljes tetőt is lecserélik

Folyamatban van a topolyai Nikola Tesla Általános Iskola nagyszabású felújítása. Jelenleg az udvar és a sportpályák aszfaltozását fejezi be a kivitelező, a közeljövőben egyhetes tanítási szünet kezdődik a tetőzet teljes cseréje miatt. Az eddig elvégzett munkálatokat Vladimir Batez tartományi ifjúsági és sporttitkár is megtekintette a községi vezetés kíséretében.

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

– A Nikola Tesla Általános Iskola a tartományi titkárság pályázatán 1,5 millió dinárt nyert aszfaltozásra, a Csáki Lajos Általános Iskola esetében pedig mintegy 2 millió dináros nyertes pályázatról beszélünk. Vajdaság több mint 500 általános és középiskolai tanintézménye közül mintegy 100-nak még nincs tornaterme. Ezeket az iskolákat célozza meg az októberben még nyitott pályázatunk. A munkálatokat csak a titkárság támogatásából nem tudnák kivitelezni az iskolák, az önkormányzatok hozzájárulása ehhez elengedhetetlen. Topolyával e tekintetben jelentős eredményeket értünk el  – adott hangot a tartományi titkár elégedettségének.

Kislinder Gábor polgármester rámutatott, hogy az oktatási intézmény épületének felújítása, illetve korszerűsítése nem csak a gyermekek szempontjából fontos, mivel a felnőtt lakosságot is megmozgató sporttevékenységek is zajlanak a falak között.

– Topolya az oktatási intézmények fenntartási költségei mellett igyekszik hozzájárulni az iskolák egyéb felújítási és más szükségleteihez is. A gunarasi és a zentagunarasi iskola tatarozását, a pacséri tanintézmény kazánproblémáját, az egymás mellett levő Gimnáziumban és a Sinkovics József  Iskolában a kazán, illetve a tornaterem kiépítését vittük véghez közösen, tartományi és minisztériumi hozzájárulással az elmúlt hónapokban. A község összesen mintegy 30 millió dinárt költött ezekre a célokra, a jövőben pedig a Mezőgazdasági Iskola tornatermére összpontosítunk – nyilatkozta Kislinder Gábor.

A Nikola Tesla Általános Iskolában több mint 520 diák koptatja a padokat. Vlade Grbić igazgató örömét fejezte ki, hogy nyugdíjaztatása előtt néhány hónappal a tanintézmény méltán viselheti a község legszebb és legkorszerűbb oktatási intézményének címét.

– Abban a szerencsében volt részünk, hogy az idén jelentős támogatásokhoz jutottunk iskolánk felújítása céljából. Korábban megoldottuk az épület hőszigetelését, a közeljövőben a tetőszerkezet cseréjét 30 milliós minisztériumi eszközből tudjuk véghezvinni. A tartományi titkárság 1,5 millió dinárral támogatta a sportpályák és az iskola udvarának újraaszfaltozását, a helyi közösség pedig hozzájárult az ablakcserékkel kapcsolatos pályázatíráshoz  – mondta el Vlade Grbić, a Nikola Tesla Általános Iskola igazgatója a tartományi titkár látogatása kapcsán.