2024. április 24., szerda

A középkorúak vettek részt legtömegesebben

Rákos megbetegedését kiszűrő ingyenes vizsgálatok a szabadkai Közkórházban

Az Egészségügyi Minisztérium második ingyenes szűrővizsgálatainak fókuszában a hasüreg szerveinek, valamint a férfiaknál a prosztata, a nőknél a szaporodási szervek rákos megbetegedését kiszűrő vizsgálatai voltak. Szerbia-szerte százhúsz egészségügyi intézményben végeztek ilyen jellegű vizsgálatokat. A szabadkai Közkórházban tegnap délig már több mint 300 pácienst vizsgáltak meg ingyenesen.

Dr. Slobodan Puškar és dr. Berislav Vekić

Dr. Slobodan Puškar és dr. Berislav Vekić

Dr. Berislav Vekić, az egészségügyi minisztérium államtitkára vasárnapi körútján végigjárt több egészségügyi intézményt, amelyek részt vettek az akcióban, és Szabadkán, a Közkórházban sajtótájékoztatót tartott.

– Az immár második ingyenes akcióba mintegy százhúsz egészségügyi intézmény kapcsolódott be. Reggel óta körbejártam azokat az egészségügyi intézményeket Vajdaság területén, amelyek bekapcsolódtak az ingyenes szűrővizsgálatok elvégzésébe. Az újvidéki Klinikai Központ előtt már reggel hattól sorban álltak az emberek, és nyolc órakor kilencven páciens várt a vizsgálatra. Elmondhatom, hogy magas fokú szervezettséget tapasztaltam részükről, egy időben több rendelőben végezték a vizsgálatokat. Verbászon és Zomborban is nagyszámú páciens jelentkezett vizsgálatra, és itt is felkészült szakembergárda várta őket. A szabadkai Közkórházban is rendkívüli a felkészültség és a szervezés, és az érdeklődés is nagymértékű. Az ingyenes szűrővizsgálatokkal hatni szeretnénk a polgárok egészségügyi kultúrájára, ezenkívül szeretnénk kiszűrni a leggyakoribb betegségeket. Ezek a rákos megbetegedések, valamint a szív és érrendszeri problémák – hangsúlyozta dr. Berislav Vekić.

Az egészségügyi államtitkár elmondta: kielemzik a jelenlegi vizsgálat eredményeit, majd ezzel összhangban szervezik meg a novemberi ingyenes szűrővizsgálatokat.

Az ultrahangos vizsgálat iránt mutatkozott a legnagyobb igény (Gergely Árpád felvétele)

Az ultrahangos vizsgálat iránt mutatkozott a legnagyobb igény (Gergely Árpád felvétele)

– A szabadkai Közkórház az Egészségügyi Minisztérium immár második ingyenes szűrővizsgálat-akciójában vesz részt, az Egészségházakkal együttműködve. Már kora reggel óta nagy érdeklődést mutattak a polgárok, délig csaknem háromszáz páciensnél végezték el szakembereink a szűrővizsgálatokat. Legnagyobb érdeklődés a hasüreg ultrahangos vizsgálata iránt mutatkozott. Szakembereink teljes erőbevetéssel dolgoztak. Örömmel mondhatom, hogy sikeresnek bizonyult ez az akció is – mondta dr. Slobodan Puškar, a szabadkai Közkórház igazgatója.

A nőgyógyászati osztályon dr. Góli Andor elmondta, hogy a vizsgált páciensek közül voltak, akik két éve voltak vizsgálaton, de olyanok is, akik már két évtizede nem jelentek meg ellenőrzésen. A vizsgálatok során nagyobb rendellenességet nem tapasztaltak, de mint azt a szakember kihangsúlyozta, a pácienseknek mindenképpen ajánlatos felkeresni nőgyógyászukat, és elvégeztetni a rákszűrést, ugyanis a PAPA teszt a legbiztosabb módszere a rákszűrésnek a nőgyógyászatban.

– A szeptemberi ingyenes szűrővizsgálatok akcióban csak a klinikai központok vettek részt, a mostaniban pedig már az egészségházak dolgozói is részt vettek. A szabadkai egészségházakból a nőgyógyász szakorvosok jöttek segíteni. A múltkori akcióban, amikor a vérnyomást, vércukorszintet mértük, és EKG-vizsgálatokat végeztünk, egyes páciensek nem tudtak eljönni, vagy esetleg nem jutottak sorra, nekik a mostani akció keretében elvégeztük ezeket a vizsgálatokat, ugyanis a belgyógyász szakorvosaink is ügyeletesek voltak vasárnap. A múlt hónapban elvégzett szűrővizsgálatokra az idősebb korosztály jelentkezett, most viszont főként a középkorúak mutattak nagy érdeklődést. Az eredményeket a vizsgálat napján megkapták a páciensek, abban az esetben, ha valamilyen rendellenességet érzékelt a szakember, további vizsgálatokra utalják a beteget. A szűrővizsgálat egy általános vizsgálat, amelynek célja, hogy minél több embert vizsgálhassanak meg orvosaink. A vizsgálatok elvégzéséhez a páciensnek mindössze egy személyazonosságot igazoló dokumentumot kellett felmutatnia, ugyanis a vizsgálat az egészségügyi biztosítástól független volt – foglalta össze dr. Gordana Krtinić, a szabadkai Közkórház minőség- és kockázatkezelési igazgatóhelyettese.