2024. április 23., kedd

Kézzel törték a kukoricát

Szabadkai győzelem született

Vidám, kegyes, napsütéses őszi hangulatban zajlott szombaton a zentagunarasiak VIII. Hagyományos kukoricatörés elnevezésű rendezvénye. A fő szervező, Mag Hagyományápoló Egyesület felhívására ezúttal kilenc csapat nevezett be, illetve 10 bográcsból csalogatott az eseménynek helyet adó tanyán a babpaprikás illata – tudtuk meg Sípos Attilától, a hagyományápoló egyesület alapító tagjától, a Mag végrehajtó bizottságának elnökétől.

Munka után jólesik az étel – zentai–felsőhegyi szokások szerint (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Munka után jólesik az étel – zentai–felsőhegyi szokások szerint (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Zentagunaras lakossága főleg földműveléssel foglalkozik, és ehhez kapcsolódóan szervez falunk immár évek óta egy jellemző munkafolyamat köré ünnepséget a hagyományőrzés jegyében. Ez az alkalom lehetőséget ad a helyi kézműves termékekre is ráirányítani a figyelmet, körülbelül 15-en érkeztek sajtokkal, kalácsokkal, szeszes italokkal. Helyi, jó minőségű készítmények ezek. Egy üzletláncot nem tudnánk velük ellátni, de tervbe vettük, hogy bekapcsoljuk a falunkat Vajdaság idegenforgalmi vérkeringésébe. Elképzeléseink szerint a jövőben a zentagunarasi tájház is egy ilyen vásárlási helyszín lehetne. Ennek egyik első lépése a termelők számára a VaTaBe tanúsítvány megszerzése, amire ez a fesztivál is lehetőséget ad – tette hozzá Sípos Attila, az egyik fő szervező.

A tartomány, a község, a helyi közösség és több helyi, illetve környékbeli magánvállalkozó által támogatott rendezvényen jelen volt Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes is, akitől az iránt érdeklődtünk, hogy a kistermelőket sújtó válság idején az itthon boldogulni szándékozó, kreatív gazdaságokat milyen módon tudják ösztönözni az illetékesek.

– Arra várunk, hogy megszülessen a kistermelői tevékenységet szabályozó köztársasági rendelet. Amíg ez nem történik meg, addig sajnos meg van kötve a kezünk. Ez után nyílik lehetősége a tartományi titkárságnak is arra, hogy megadja a megfelelő hátszelet ezeknek a vállalkozásoknak   – nyilatkozta Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes.

Az idei kukoricatörő versenyre –  a helyi résztvevők mellett – Zentáról, Orompartról, Szenttamásról, Szabadkáról, Törökfaluból, Topolyáról, Cservenkáról, valamint Szolnokról érkeztek a tájegységükre jellemző hagyományos reggelivel. Bazsó Gábor, a zsűri egyik tagja elárulta, hogy a minősítések alkalmával azt vették figyelembe, hogy milyen szépen és tisztán végezték el a munkát a csapatok. Mekkora volt a kutuk, vagyis a rakások mérete, tisztasága, és a kévék, valamint a kúpok szorosságát is pontozták. Ennek fényében az idén a legjobb teljesítményt a szabadkai Dužijanca csapat mutatta fel, őket az Oromparti Móvások követék, harmadikként pedig a Csipkerózsa csapat lett minősítve. A legjobb babpaprikásért járó jutalmat a zsűri döntése értelmében a topolyai Pintér Tibor vihette haza, második lett a zentai Bogdán Zsófia, Feketetó csapatának főztje pedig a harmadik. A hagyományos kukoricatörésnek szentelt zentagunarasi rendezvény ezúttal is alkalmat adott a gyerekek és a felnőttek számára több vidám ügyességi játékra is.