2024. április 25., csütörtök

Delpo fél kézzel verte Troickit

Viktor Troicki (Fotó: Beta/AP)

Véget ért Viktor Troicki menetelése Sanghajban (Fotó: Beta/AP)

Öt év után megismétlődött a tenisztörténelem. Juan Martín del Potro 2012-ben Cincinnatiben a sérült bal csuklója miatt nem páros kézzel játszotta a fonákot, ahogyan szokta, hanem fél kézzel csak nyesett, mégis legyőzte Viktor Troickit. Tegnap Sanghajban a harmadik játszma elején az argentin bal csuklója újra megsérült, megint fél kézzel játszotta a fonákot, és így is legyőzte Troickit. Ha a sérülés súlyosabb, és Del Potro nem használhatja a balját az elődöntőben, akár Roger Federer, akár Richard Gasquet lesz az ellenfele, csak minimális esélye mutatkozik az újabb sikerre.

Előző nap Troicki pályafutása talán legjobb meccsét játszotta le a szervakirály amerikai John Isner ellen. A szerb a nyolcadik egymás közötti meccsen ötödízben nyert, és elsősorban Viktor adogatása marad emlékezetes. Ritka eset, hogy ilyen rangban valaki beüti az első adogatások 80 százalékát, és csak egy pontot veszít. Viktor 55-ből 44-szer találta el az első adogatást, 43 pontot nyert, ebből 15-öt ásszal, és a saját kezdőütésén összesen csak 6 pontot adott le.

A nap rangadóján Rafael Nadal háromjátszmás nehéz csatában győzte le a bolgár Grigor Dimitrovot. Ez volt a mallorcai 870. ATP-győzelme, amivel az öröklista 6. helyén beérte Andre Agassit. A lista élcsoportja így fest: 1. Connors 1256, 2. Federer 1121, 3. Lendl 1071, 4. Vilas 929, 5. McEnroe 875, 6. Agassi és Nadal 870, 8. Edberg 801, 9. Đoković 783, 10. Năstase 776 stb.

Nadal ma az elődöntőben a horvát Marin Čilićtyel játszik, akitől csak Pekingben kapott ki 8 éve, azóta pedig négyszer simán felülmúlta.

A kínai Tiencsinben Marija Sarapova könnyedén jutott be az elődöntőbe. A volt világelső orosz már 14 helyet haladt a ranglistán, s ha a büntetés utáni visszatérés első serlegét is elnyeri, még 15-öt halad, és feljön az 57. pozícióra.