2024. április 26., péntek
CÍMLAPTÖRTÉNET

A fókuszban Zséda

Beszélgetés Zsédenyi Adrienn-nel, többszörös Fonogram- és EMeRTon-díjas magyar énekesnővel, a magyar könnyűzenei élet egyik legsikeresebb női előadójával zenéről, munkáról, családról és jóté

A topolyai napok alkalmával, a vajdasági közönség nagy örömére Zséda ingyenes koncertet adott. Egy igazán látványos színpadi show keretében csendültek fel az énekesnő ismert slágerei. A fellépés előtt alkalmunk nyílt elbeszélgetni Zsédával, aki nagyon kedvesen fogadott bennünket, és meglepő őszinteséggel válaszolt a kérdésekre. Természetesen, az első kérdés arra vonatkozott, hogy hányszor járt Vajdaságban.

– Nagyon szeretek Vajdaságba jönni, igaz, nem jártam itt túl gyakran ezidáig. Magyarkanizsán volt egy emlékezetes, nagy koncertem és nagyon kedves, kellemes fogadtatásban részesültem. Egyébként vannak vajdasági barátaim, sőt, a fodrászom is vajdasági. Ő Miloš Mišković, aki Budapesten és Magyarkanizsán is dolgozik.

Hogyan állítasz össze egy koncertet?

– A Budapest Parkban ünnepeltem a 15 éves szólópályám évfordulóját, és kicsit megújítottuk a műsort. Új hangszerelésben szólalnak meg a dalok, és új koncertshow-t állítottunk össze az elmúlt 15 év munkásságából. Ezáltal új lendületet, új energiát kapott a műsor. Természetesen, mindig figyelem, hogy melyek azok a dalok, a líraibbak vagy inkább a pörgősebbek, amelyek ott vannak a levegőben, és azokon szeretek picit többet időzni. Csaknem 20 topslágerem van, ezek nagyon rangos helyen szerepeltek a slágerlistákon, és nagyon sokat játszották a rádiók. Ezekből válogattunk. 2016 végén jelent meg a legújabb, hatodik nagylemezem, a Kémia, és már ennek a lemeznek a dalai is beépülnek a koncertbe, de természetesen a régieket sem hagyhatom ki: A motel, Mindhalálig mellettem, Szeress most stb.

Mi az, amin aktuálisan dolgozol?

– Amint véget ér a nyár, véget ér a nyári nagy koncertshow-ok ideje is. Most egy musicalben kaptam szerepet, mégpedig az Álomutazóban. Ez egy nagy produkció lesz, amit ugyanaz a stáb készít, mint a Játékkészítőt. Most kezdődnek a próbák, és az év végén 14 előadás lesz. Ezzel telik majd az év második fele. Persze, sok mindent csinálok a zenén kívül is, pl. zsűriztem A Dalban, amit nagyon élveztem. Folyamatosan dolgozom valamin, például minden évben megjelenik egy kalendárium jellegű kis könyvem, az idén jön ki a hetedik. Minden évnek külön tematikája van, és ez a tematika köré írom a gondolataimat, de igazából ez egy naptár, amelyben olyan dolgok vannak, amelyekről úgy gondolom, egész évben jó olvasgatni. Pl. tanácsot lehet kapni, stílusötleteket, mondhatni egy „csajos” könyvecske ez, amelyhez mindig egy nagyon szép fotóanyag is készül. Az idén a Hangszínek címet viseli, és főként inspirációkról, benyomásokról írok benne, kicsit visszatekintek a zenei pályámra.

Készítesz-e új albumot az idén?

– Mindig úgy készítek albumot, hogy az pár évig kitartson. Mint említettem, az elmúlt év végén jelent meg a Kémia című albumom, és azóta három dalom jött ki. A nyár nagy slágere volt az Eperhold, amit nagyon sokat játszottak. Ezenkívül még két nagyon erős dalhoz készítünk videoklipet. Számomra minden dal egy új történet, amit abban az időszakban képviselek. Új lemezt jövőre nem jelenik meg, de utána már biztosan.

Mi inspirálja a dalaidat?

– Igazából nagyon sok minden. A hétköznapi dolgoktól kezdve, könyv, film, barátok. Mindig keresem azokat a történeteket, amelyekről azt gondolom, hogy egy dalnak kell születni róluk. Olyan valami, ami fontos az embereknek, ami kicsit beleszól az életükbe. Egy alkotó ember a nagy sikerek ellenére sem tud leállni. Mindig gondolkodom a következő lépésen, a koncerteken, a színpadi megjelenítésen, a fotózáson, a videoklipeken. Jó pár éve a közösségi média is nagyon bekúszott az életünkbe. Rajtuk keresztül tartom nap mint nap a kapcsolatot a közönséggel. Mondhatom, hogy ezt is megszerettem. Nem volt ez mindig így, meg kellett találnom azt a tartalmat, ami igazán én vagyok, és a közönség is érdeklődik iránta.

Egy kicsit személyesebb kérdés: a családoddal hogyan tudod összeegyeztetni, hogy Magyarország egyik legismertebb előadóművésze vagy?

– Mindig is úgy gondoltam, hogy nem vagy karrier, vagy család, hanem is-is. Muszáj, hogy együtt menjen a kettő, mert az a jó mindenkinek: a kisfiamnak, ha egy boldog anyukája van, aki meg tudja valósítani önmagát, a terveit, az álmait. És nekem is az a jó, ha az anyaságot is meg tudom élni, meg a feleség szerepet. Ezzel az ember időnként zsonglőrködik, meg logisztikázik, hogy hogyan lesz jó, de nagyon megértő családom van. Nagyon fontos mindenkinek az, amit csinálok, úgyhogy mindig valahogy megoldjuk, de vannak időszakok: van koncertezős időszak, ami elég gyakori, van lemezkészítős időszak, és van az az időszak, amikor elutazunk, vagy csak a kisfiamról szól. Ezt csinálni kell, nem gondolkodni rajta.

A sok munka és a család mellett még karitatív munkára is jut időd. Miért fontos ez számodra?

– Igazán fontos ügyek ezek, amelyek a részemmé váltak. Nagyon sokáig egy nagy kozmetikai cég arcaként az emlőrák elleni küzdelem egyik szószólója voltam. Rendkívül sok emberhez eljutott a szűréseken való részvétel üzenete, illetve a családon belüli erőszak volt az a téma, amiről beszélni és énekelni is akartam. Az Ajtók mögött című dalomat ennek az ügynek szenteltem, és mind a mai napig úgy élem meg, hogy ez egy túlságosan nehéz téma. Nagyon nehéz erről beszélni azoknak, akik benne vannak, de muszáj valahogy kimozdítani őket. Ez a dal ebben nagyon sokat segített, és belső sikerként éltem meg. Azért is fontos számomra, mert ezek olyan problémák, amelyeket felettébb nehezen lehet megoldani, és ezért is beszélni kell róluk. És úgy kell beszélni, hogy annak hatása legyen.