2024. április 20., szombat

Orbán: 2010-ben a kudarcra nagyobb esély volt, mint a sikerre

2010 óta több mint háromezer milliárd forint maradt a magyar családoknál – hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Figyelő Top200 díjátadó gálán, a figyelo.hu szombati tudósítása szerint.

A miniszterelnök a díjátadón a nehéz helyzetből indult jobboldali kormány válságkezelői és gazdaságfejlesztési döntéseinek a kedvező eredményeiről beszélt, amelyeket ma már a vállalkozások és a polgárok is érzékelhetik. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a kudarcra nagyobb esély volt, mint a sikerre, „ezért akik akkor mellénk álltak, aligha számításból tették ezt”. Megemlékezett arról is, hogy „bár szívták a fogukat, de mégiscsak a kormány mellé álltak a bankok, és befizették a bankadójukat, az ország mellé álltak a nagy nemzetközi és magyar cégek, és befizették a különadóikat, és a kis- és középvállalkozások is vállalták azt, amit akkor vállalni kellett” – mondta a miniszterelnök.

„Így juthattunk el oda, hogy tavaly már adócsökkentéseket tartalmazó szövetségeket lehetett kötni a vállalkozókkal” – tette hozzá.

„Ezzel egy új szakaszt nyitottunk meg Magyarország gazdaságtörténetében, mert véget vetettünk az alacsony bérek korszakának” – emelte ki.

„Rengeteg még a tennivalónk. A vállalkozói társadalomnak a helyzetét tekintve Magyarország sajnos ma csak az európai középmezőny vége felé található” – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette, a térség azon országaiban, amelyek Magyarországgal egyszerre szabadultak fel a kommunizmus alól, jóval sikeresebb a tőkefelhalmozás, és jelentősebb magánvagyont alapoztak meg. A miniszterelnök ezt azzal magyarázta, hogy „nálunk hosszabb ideig tartott a kommunizmus hordalékának az eltakarítása. Ezt talán az is tetézte, hogy az EU-csatlakozáskor mi magyarok úgy viselkedtünk, mint a szerelmes férj, mindent elhittünk, és semmit sem láttunk” – hangsúlyozta.

A kormányfő szerint ma már elmondhatjuk, hogy jó döntés volt a magyar modell felállítása.

„A segélyalapú gazdaság helyett megágyaztunk a munka alapú gazdaságnak, és a külföldi tőkét érdekeltté tettük, nemcsak a profitban, hanem Magyarország sikerében is” – mondta.

„A gazdasági sikerek kapcsán gyakran megjegyzik, hogy csak átmenetiek, de azt gondolom, hogy Önök, akik jól ismerik a magyar gazdaság valóságát, pontosan tudhatják, hogy a magyar gazdaság szilárd lábakon áll, és egy felívelő korszak elején állunk, ami tekintélyes részben a sikeres magyar vállalkozóknak is köszönhető” – jelentette ki Orbán Viktor.