2024. április 19., péntek

A sofőrhiány újabb hulláma

Újvidéken minden D kategóriás jogosítvánnyal rendelkező személyt felvesznek a városi tömegközlekedési vállalatba

Egyre több képzett és tapasztalt sofőr megy el külföldre Szerbiából. A sofőrhiány a szállítmányozó és utasszállító cégeket, valamint a városi közlekedési vállalatokat egyaránt érinti.

Külföldön a sofőrök a hazai fizetés háromszorosát is megkereshetik (Fotó: Dávid Csilla)

Külföldön a sofőrök a hazai fizetés háromszorosát is megkereshetik (Fotó: Dávid Csilla)

Az újvidéki és belgrádi városi közlekedési vállalatok folyamatosan keresik az új buszsofőröket, de még így sem tudnak eleget találni. Feladatuk nem könnyű, ugyanis a sofőrhiány oka elsősorban az alkalmazottak alacsony bérezése. Külföldön a sofőrök a hazai fizetéseknek akár a háromszorosát is megkereshetik, sokkal jobb munkafeltételek mellett, mint itthon. Az év különböző időszakaiban, főként a nyári kánikula idején, a városi közlekedési vállalatok alkalmazottai közül egyre többen mennek el betegszabadságra, mivel a legtöbb autóbuszban nincs léghűtés. Ezért a menetrend egyes járatai nem jelennek meg a megállókban – adták hírül a Nezavisnost szakszervezet illetékesei.

A szakszervezet szerint a városi közvállalat mindemellett megpróbálja rábírni a sofőröket, hogy szabadnapjaikon is dolgozzanak, ami nem igazán célszerű megoldás, mivel az öt napi munka is alig kivitelezhető számukra. Mindez a közlekedésbiztonság szempontjából sem megfelelő, mivel a sofőrök tudják, bármilyen hibát is követnek el, munkaviszonyban maradhatnak. A cég, a fennmaradás érdekében, megpróbálja őket visszatartani, ameddig lehet.

A Szerbiai Gazdasági Kamara utasszállító vállalatokkal foglalkozó részlege szerint a járművezető szakma az egyik legkeresettebb foglalkozás jelenleg nemcsak Szerbiában, hanem az egész régióban.

Újvidéken a városi tömegközlekedés a nyár óta akadozik, volt, amikor a városban folyó munkálatok miatt egyes buszjáratok rendre kimaradtak, mivel a buszok nem tudták követni a menetrendben beiktatott változásokat. A lakosok panaszai ugyanakkor arra utalnak, hogy az autóbuszok a munkaerőhiány miatt azóta is folyamatosan késnek, nem járnak rendszeresen.

A Városi Közlekedési Vállalat is azon kevés számú újvidéki cégek körébe tartozik, amelyeknek internetes honlapján folyamatosan nyitva áll a sofőröket kereső álláspályázat. A 2016-os év elejétől 2017. júliusáig 94 buszvezető hagyta el a vállalatot különböző okok miatt – tudtuk meg Snežana Jakovićtól, az újvidéki Városi Közlekedési Vállalat sajtószóvivőjétől.

– A munkaerőhiány egyik oka a külföldön való munkavállalás, ahol a járművezetők számára jobb anyagi feltételeket kínálnak, amelyekkel mi állami vállalatként sajnos nem tudunk versenybe szállni – mondta Snežana Jaković.

A közvállalat sajtófelelőse lapunknak elmondta, hogy a sofőrhiány az utóbbi időben egyetemes problémává vált, nem csupán Szerbiában, hanem Európa szinte összes országában hiány van szakképzett sofőrökből. A létszámcsökkenés elleni megoldásként a közvállalat folyamatosan várja a D kategóriás jogosítvánnyal rendelkező sofőrök jelentkezését.

A vállalat honlapján egy kattintással benyújthatják életrajzukat az érdeklődők az álláspályázatra. Kérdés azonban, hogy mindez elegendő-e.

Az újvidéki VKV honlapján folyamatosan nyitva áll a sofőröket kereső álláspályázat (Fotó: Dávid Csilla)

Az újvidéki VKV honlapján folyamatosan nyitva áll a sofőröket kereső álláspályázat (Fotó: Dávid Csilla)

EGYRE KEVESEBB A KAMIONVEZETŐ

Lapunk felkereste a topolyai székhelyű Kolos fuvarozó vállalatot is. Nem új keletű problémával állnak szemben a szállítmányozó vállalatok tulajdonosai sem. Mint megtudtuk, a sofőrhiány évről évre változó mértéket ölt a nemzetközi szállítmányozással foglalkozó cégben. Az utóbbi években jellemzőbb a sofőrök „vándorlása”, mert a polgárok könnyebben vállalhatnak munkát külföldön, tudtuk meg a topolyai vállalat munkatársától.

– A sofőrök száma változó, volt olyan időszak is, amikor túljelentkezést tapasztaltunk, viszont az utóbbi években sajnos ennek nyoma sincs – mondta el lapunknak a vállalat alkalmazottja.

Kérdésünkre, hogy jelenleg van-e a vállalatnak elegendő sofőrje, elmondta, hogy többnyire rendelkeznek megfelelő számú alkalmazottal, viszont észrevehető, hogy a tehergépkocsi-vezetők is leginkább külföldön próbálnak szerencsét.

– Topolya, Bajsa, Kishegyes és Zentagunaras környékéről általában akadnak jelentkezők erre a munkakörre, annyira égető hiány még nincs errefelé a sofőrök tekintetében. Viszont észrevehető, hogy többnyire külföldre mennek a jobb munkaviszony és fizetés reményében. Mindenkinek szíve-joga  eldönteni, hogy kinek mi és hogyan éri meg. A munkások mennek a fejük után, egyesek külföldön maradnak, mások pedig visszajönnek. Ez igen változó – ecsetelte a topolyai fuvarozó.

Hozzátette, hogy nem igazán tudnak mitévők lenni a probléma megoldásában, mivel a külföldön lévő munkafeltételekkel és bérekkel egyelőre nem tudnak lépést tartani.

Bulátovity Márta szerint manapság egyre nehezebb tapasztalt, felelősségteljes buszvezetőt találni (Fotó: Dávid Csilla)

Bulátovity Márta szerint manapság egyre nehezebb tapasztalt, felelősségteljes buszvezetőt találni (Fotó: Dávid Csilla)

MEG KELL FIZETNI AZ EMBEREKET, AKKOR MARADNAK

Szolda József, a kulai Titel prevoz fuvarozási és utazási iroda alapítója immár 28 éve rója az utakat sofőrként. Szakmáját azért szereti, mert mozgalmas, és mert az utasokkal kialakított jó kapcsolat egy életre szól. Egy sofőrnek ugyanis tudnia kell, mi a feladata, véli Szolda József.

– Nagyon sok visszajáró vendégünk van, többek között azért, mert sofőrjeink jól végzik munkájukat. Ebben a szakmában a legfontosabb az emberekkel való kapcsolat, ha az utasok elégedettek, akkor teljes a siker. A sofőrnek mindig készségesnek kell lennie – mondja a tapasztalt sofőr.

József szerint egy sofőrnek tudnia kell, hogy hol a helye, vagyis azt, hogy ők vannak az utasokért, nem pedig fordítva.

A kilenc sofőrrel rendelkező vállalat jelenleg nem keres új munkaerőt, az alkalmazottak elégedettek, ezért nem keresnek jobbat, tudtuk meg Bulátovity Mártától, a Titel prevoz igazgatójától.

 – Nincs problémánk a sofőrök létszámával, mert alkalmazottaink elégedettek a munkakörülményekkel és bérekkel. Megfelelő feltételeket tudunk biztosítani számukra ahhoz, hogy sofőrjeinknek ne kelljen külföldi munkavállaláson gondolkodniuk – mondta Bulátovity Márta.

A buszsofőröknél általában a legnagyobb gond, hogy nincs egyensúly a felelősség és a fizetés között. A sofőri munka a felelősség miatt nehéz, mondja Szolda József.

– A sofőri hivatás sehol sem könnyű, mert legalább ötven ember életéért kell felelnünk. Aki ezt a munkát becsületesen végzi, tisztában van ezzel, amint beül az autóbuszba. Mindemellett tapasztalat nélkül sem lehet ezt a hivatást művelni – véli a buszsofőr.

Mint Bulátovity Márta elmondta, manapság egyre nehezebb tapasztalattal rendelkező, felelősségteljes buszvezetőt találni. Mindemellett a fiatalok sokszor egyszerűen nincsenek abban az anyagi helyzetben, hogy megszerezzék a szükséges jogosítványt. Egy D kategóriás autóbusz-vezetői jogosítvány megszerzése ugyanis több mint ezer euróba kerül.

Mindemellett, tette hozzá a vállalat igazgatója, a megfelelő munkafeltételek és legfőképpen a jó fizetés fejében eddig maguknál tudták tartani szakképzett sofőrjeiket.