2024. március 29., péntek

Održana završna svečanost ,,Hleb Mađara“

Iz Vojvodine, njih oko tristotine doniralo žito

,,Hleb Mađara“ humanitarnu akciju organizuju već sedam godina unazad. Cilj akcije je da se brašno od prikupljenog žita u julu i avgustu podeli takvim karitativnim organizacijama koje će ga podeliti u regiji Karpatskog basena takvim porodicama kojima je neophodno, pomažući tako i siromašnoj deci. U ovoj akciji svake godine je sve veći broj donatora, tako da raste i količina brašna.

Ove godine, od šesto tona žita se prikupilo oko trista šezdeset tona brašna. Završna svečanost ,, Hleb Mađara“ se održala u Hajdukovu. Prisustvovali su dr.Herceg Anita, supruga Janoša Adera, predsednika Mađarske, Balaž Đerfi, predsednik Nacionalne Agrarne Komore, dr.Korinek Laslo, pokretač programa ,,Hleb Mađara“ predsednik Federacije Poljoprivrednih Udruženja Vojvodine, dr.Harmat Karolj, sveštenik, rukovodilac Poverelo Fondacije i mnogi drugi.

Program je počeo sa pozdravnim govorom Nore Nađ, sekretara programa ,,Hleb Mađara“, zatim je govorio Balaž Đerfi, koji je rekao da hleb za čovečanstvo nije prosto hrana, već obeležje života, kao što simbolizuje i telo Hrista za vernike. Sve to daje hlebu posebno mesto, kao što je među molitvama Oče Naš - rekao je Đerfi.

,,Hleb Mađara“ je jedna vrsta praznika, jer je nekada i bio praznik kada su porodice imale hleb na stolu, jer je to bio simbol života, budućnosti. I proslavljali su ga da bi zbog milosti Božje mogli nastaviti dalje. Sada je to isto praznik, praznik zajedništva, što znači da su Mađari sposobni da zajedno, složno pomognu slabijima. Bogatiji pomažu siromašnima, ne samo u Mađarskoj, već i u prekograničnim zajednicama. Uspeh programa se može meriti i količinom žita koji se prikupi, 2011. je prikupljeno deset tona, 2014. dvesta dvadeset, a ove godine šesto tona . Prošle godine su donacije sa prekograničnih teritorija bile sto tona, dok je ove godine sto pedeset. Broj učesnika programa takođe raste, prošle godine je bilo 3000, dok je ove godine broj porastao na 3900, od toga je prekograničnih učesnika 1600. Zahvaljujući ovom programu u Erdelj stigne oko šezdeset tona brašna i testenine, i više  Mađarskih i prekograničnih organizacija će dobiti pomoć.

Dr. Korinek Laslo je govorio o istorijatu ,,Hleb Mađara“ o ideji, o počecima, i kako se to proširilo na ostale teritorije. Brašno sada prikupljaju iz osam zemalja Karpatskog basena, a ponude stižu i iz Švedske pa čak i iz Australije. Svečanost programa se organizuje svake godine na drugom mestu, sledeće godine se planira za Dravaseg.

Mikloš Nađ je istakao da je ove godine Federacija Poljoprivrednih Udruženja iz Vojvodine skupila donaciju u Vojvodini, oko šest tona pšenice, što je duplo u odnosu na prošlu godinu sa 38 naselja 300 proizvođača.

Na svečanosti je Laslo Korinek predao hleb, koji je sveštenik osveštao. Zatim je Harmat tražio Božju blagoslov za hleb.

U završnom delu programa su priredili muzičke produkcije.

-Ovaj pokret je od velikog značaja, što znači da predstavlja zajedništvo celog regiona Karpatskog Basena, iz svih regiona Karpata se prikuplja, svaka regija kojoj je potrebna dobija pomoć. Posebno je važno za decu koja iz ove donacije dobiju svoj svakodnevni hleb. Ima mnogo bezimenih donatora, kojim se može pridružiti veoma lako. Cilj mi je da na ove inicijative obrate pažnju - rekla je Herceg Anita.