2024. április 25., csütörtök

Rejtélyes útjelző tábla

Hetek óta vita és találgatások tárgyát képezi a Zenta és Topolya közötti regionális úton a felsőhegyi elágazásnál, az útkereszteződésben (a vasúti aluljárónál) a közelmúltban elhelyezett, elsőbbségadásra (?) figyelmeztető útjelző tábla, amelyet kerek kék mezőben egy jobbra mutató fehér nyíl egészít ki.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

Az autósok fogadásokat kötöttek, hogy ki tudná megfejteni, mit is akar üzenni az új kettős tábla. Amikor a gépkocsivezető Zenta irányából ehhez a korábban sok súlyos balesetet látott útkereszteződéshez ér, és éppen elkanyarodik Magyarkanizsa irányába, a vasúti aluljáró előtt e tábla figyelmezteti, hogy meg kell adnia az elsőbbséget. Na de kinek? Mivel főútról kanyarodunk le mellékútra, logikátlan, hogy itt bárkinek is elsőbbséget kellene adni. Egyesek úgy vélték, hogy a Topolya irányából, tehát szemből jövő és Magyarkanizsa irányába elkanyarodni szándékozó járművezetőknek kell elsőbbséget adni, bár ez ellenkezik a jobbkéz-szabállyal.

A napokban az útkereszteződésben ellenőrzést végző közlekedési rendőröktől kértünk magyarázatot. A rendőrök elmondása szerint ez a kettős közúti jelzőtábla arra kellene, hogy rávegye a gépkocsivezetőket, hogy lassítsanak, amikor itt termetes teherautók, széles nyerges vontatók jönnek szembe, és részben eltorlaszolhatják az utat. A Magyarkanizsa felé kanyarodók a derékszögű kanyarban mindenképpen kénytelenek lassítani, az új táblával csak zavart okoztak a közlekedés eddigi normális megszokott rendjében.