2024. április 24., szerda

A költségvetés 3. módosítása

Vita az állattartásról és az óvoda munkájáról

Tegnap tartotta sorrendben 18. ülését a temerini községi képviselő-testület. Napirend előtt Daniel Petrović (SZHP) személyes okokra hivatkozva benyújtotta képviselői mandátumáról való lemondását, amit a testület el is fogadott.

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Pásztor Róbert, a testület elnöke többek között napirendre javasolta a község 2017. évi költségvetés harmadik módosítását, amit Milka Jurić, a községi tanács pénzügyi felelőse terjesztett be. Ennek lényege a bevételek és kiadások összhangban tartása. Valójában csak kisméretű módosításról van szó, mintegy kétmillió dináros bevételkorrekcióról, és a községi tartalék növeléséről, hogy legyen elég pénz az előre nem látott kiadások fedezésére. A község nincs eladósodva, a költségvetésből finanszírozottaknak idejében folyósítják az eszközöket, mondta a reszortfelelős.

A vitában az ellenzék jeleskedett. Kifogásolták, hogy a helyi közösségekben nem egyenletesen oszlanak meg a beruházások. Szőregen például (a polgármester falujában) fényárban úsznak az utcák, az I. helyi közösségben pedig hetekig nem javítják a lámpákat. A községben stagnálás tapasztalható, a polgárok nem tapasztalják a fejlődést.

A továbbiakban kiegészítették a képviselő-testület ügyrendjét, melynek értelmében a képviselők ezentúl elektronikus úton kapják meg az ülésanyagokat és ilyen módon kommunikálhatnak is a testülettel. Ehhez minden képviselő táblagépet kapott.

A csatornahálózatról szóló határozat módosításával azok, akik korábban a felszámolás alatt lévő Építési és Településfejlesztési Szakigazgatósággal kötöttek szerződést a hálózatra való rákapcsolódásról, ezentúl a közművállalatnak kell, hogy fizessék a rákapcsolási díjat. Meghatározták a díjszabást is, mégpedig 1 pont 100 dinár értékében.

Nagyobb vitát a háziállatok tartásáról szóló határozat váltott ki. A VMSZ és a VMDP habár tagjai a hatalmi koalíciónak, közös módosítási indítványt terjesztett be, abban az értelemben, hogy bizonyos lakónegyedekben a háziállatok tartásának megtiltása ne vonatkozzon azokra, akiknek már minisztériumi jóváhagyásuk van az állattartásra. Az indítványt a képviselők többsége nem fogadta el, a háziállatok tartásáról szóló határozat egészéről történő szavazáskor pedig a magyar pártok tartózkodtak, ennek ellenére a többség elfogadta azt.

Magyar érdekeket érintő vita folyt a Veljko Vlahović Gyermekintézmény 2016/2017 tanévre vonatkozó munkájáról szóló jelentés, valamint az idei tanévre vonatkozó munkaterv elfogadásakor. Csorba Béla szerint a kétnyelvű tagozatok nem alkalmasak arra, hogy a szerb anyanyelvű tanulók megismerjék a magyar nyelvet. Ezeken jórészt szerbül folyik az oktatás és csak a magyar gyerekek tanulnak meg szerbül. Javasolta a fakultatív szerbnyelv-tanítás bevezetését. Kifogásolta, hogy az intézmény igazgatói bizottságában és testületeiben a létszámhoz képest kevés a magyar. Az óvoda programjáról szólva Csorba az ellen emelt kifogást, hogy a leírt tézisek rossz szemléletet sejtetnek, ami szerint csak a magyar gyerekeket kell a szerbek iránti toleranciára nevelni, fordítva nem. A vita során megegyezésre jutottak a félreértésre okot adó megfogalmazás kijavításában.