2024. március 28., csütörtök

Kétszázötvenen a népkonyhán

A nagybecskereki népkonyhán jelenleg naponta 250 személy kap ebédet. Októbertől március végéig ezenkívül még 340, zömében falusi család részére biztosítanak élelmiszercsomagot.

Félliternyi főtt étel a napi adag  (Fotó: Kecskés István)

Félliternyi főtt étel a napi adag (Fotó: Kecskés István)

A nagybecskereki Vöröskereszt épületében működő népkonyhán délben kezdődik az étel kiosztása. Mindenkinek félliternyi főtt étel jár. Sokan, már évek óta, az egész család részére innen viszik az ebédet. De vannak újak is. A népkonyhára járó emberek nem szívesen beszélnek arról, hogy mi okból kerültek szorult helyzetbe. Többségük a munkanélküliségre hivatkozik. Nagybecskereken a kilencvenes évek óta több ezren maradtak munka nélkül. Legtöbbjük abban a korban volt, amikor új munkahelyet már nemigen kaphatott.
Hétfőtől péntekig főtt ételt, pénteken pedig a népkonyha felhasználóinak élelmiszercsomagot osztanak ki a hétvégére. Összesen 250 család jogosult az ingyenkonyhára. A téli hónapokban élelmiszercsomagok kiosztására is sor kerül. Korábban a rászorulók többsége városban élt. A segélyszervezetek tapasztalatai szerint a falvakban is egyre több a magára hagyott, szűkös anyagiak között élő idős ember. A segítség viszont nehezebben jut el hozzájuk.
– Kilencvenkét család a városban, 248 család pedig a 22 környező településen kap majd élelmiszercsomagot. Ilyen módon próbálunk segíteni a rászorulóknak, hogy könnyebben átvészeljék a téli hónapokat. Olyan családokról és személyekről van szó, akik egészségi vagy egyéb okból nem bírnak mindennap bejárni a főtt ételért – mondta Aleksandra Tanasijević, a Vöröskereszt nagybecskereki szervezetének a titkára.
Nagybecskereken a népkonyha 1991-ben kezdte el működését. Egészen 2003 elejéig dolgozott, elsősorban az osztrák Vöröskereszt, a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold élelmiszer-adományainak köszönhetően. Egy rövidebb ideig tartó megszakítás után folytatódott a népkonyha munkája. Jelenleg elsősorban a helyi önkormányzat támogatásának és a köztársasági kormány élelmiszercsomagjainak köszönhetően a népkonyha megszakítás nélkül dolgozik.
Tekintettel arra, hogy október 16-a az élelem világnapja, 17-e pedig az éhínség elleni harc napja, a Vöröskereszt további gyűjtési akciót szervez annak céljából, hogy az év utolsó heteiben bővítsék a kiosztásra kerülő élelmiszeradagokat.
Az étel kiosztása a Vöröskereszt épületében történik. Remélhetőleg már 2017 végéig a népkonyha új helyre költözik. A Miroslav Tirša utcában lévő épületben (a régi piacnál) a rászorulók méltóbb körülmények között vehetik majd át az élelmet, amit akár a helyszínen is elfogyaszthatnak.