2024. április 23., kedd

Gazdálkodj okosan!

Nagy az érdeklődés a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság pályázatai iránt

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság pályázataira ismételten nagy számban jelentkeztek a termelők. Három pályázatról van szó. Az első öntözőrendszerek és kutak kiépítésére vonatkozik, a második jégvédelmi hálók vásárlására és kialakítására, a harmadik pedig a gyümölcs-, zöldség- és szőlőfeldolgozó üzemek felszerelésének, valamint a bor és erős szeszes italok előállítását szolgáló eszközök támogatására irányul.
A szerződéseket Vuk Radojević illetékes titkár pénteken a Tartományi Képviselőházban adta át a felhasználóknak. Kiemelte, hogy továbbra is támogatják a negyven évnél fiatalabbakat, a hölgy termelőket, valamint azokat a gazdákat, akik esetében a termelés nehezebb körülmények között zajlik. Az öntözőrendszereket illetően elmondta, hogy a sikeresen pályázók költségei alapján a befektetések értéke mintegy 80 millió dinár, ehhez a tartományi titkárság 42 millió dinárral járul hozzá. Ezúttal 53 támogatási szerződésről beszélünk. A projektumnak köszönhetően további 1200 hektár földterület kerül öntözőrendszer alá. A korábban aláírt szerződések alapján pedig több mint 4500 hektár terület válik öntözhetővé.
Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes rámutatott arra, hogy a szélsőséges időjárási feltételek esetében a jégvédelmi hálók mellett a gyümölcsösök és szőlőskertek tulajdonosai a fagy elleni károk elhárítására is pályázhattak, továbbá árnyékoló fóliákra, valamint oszlopok és kerítések beszerzésére is igényelhették a titkárság támogatását. A harmadik pályázat a gyümölcs-, zöldség- és szőlőfeldolgozó üzemek felszerelésének, valamint a bor és erős szeszes italok előállítását szolgáló eszközök támogatására irányult. Ebben az esetben 17-en pályáztak sikeresen. Újdonságnak számít az, hogy a zöldség- és gyümölcstermesztés mellett ezúttal a gombatermesztés is egy pályázati tételnek számított.
A szanádi Szabó Réka fiatal mezőgazdasági termelőként először jelentkezett a titkárság pályázatára. Édesapjával közösen tökszárítással és tökmosással foglalkozik. A támogatásnak köszönhetően egy tökmosó berendezést vásárol majd. Elmondása szerint az ilyen jellegű segítség jelentősen hozzájárul a munkájához.
– Húsz hektáron gazdálkodok. A támogatás segít a fejlődésben, és arra ösztönöz, hogy itthon maradjak – tette hozzá Szabó Réka.
Dragan Karanović a bánáti Istvánföldéről érkezett Újvidékre. Gyümölcstermesztéssel foglalkozik, ősszel nem egész egy hektáron újabb cseresznyeültetvényt telepített. A pénzt csepegtető rendszer kialakítására fordítja majd. Elmondása szerint ennek a rendszernek az alkalmazása manapság már a gazdálkodásban elengedhetetlen, hiszen a termesztést kánikula és aszály kíséri.