2024. április 19., péntek

Szabadka múltbéli gondjai-bajai

A palicsi könyvtárban bemutatták az Életjel gondozásában megjelent Gyóni Géza: Jegyzetek a napról című könyvet

A Könyvhét alkalmából, a szabadkai Életjel kiadó és a Szabadkai Városi Könyvtár szerdán könyvbemutatót szervezett a palicsi könyvtárban, amely során bemutatták az Életjel gondozásában megjelent Gyóni Géza: Jegyzetek a napról című könyvet. A Szabadkai Városi Könyvtár nevében Bognár Irén köszöntötte az egybegyűlteket, majd pedig Dévavári Beszédes Valéria, az Életjel kiadó szerkesztője szólt a könyv megjelentetésének ötletéről:

– Somlyó Zoltán: Szabadkai karnevál c. könyvének kapcsán kiderült, hogy a Bácskai Hírlapban kiemelkedő újságírók voltak, korábban az ifjú Kosztolányi Dezső írogatta ide vezércikkeit. Braun Henrik kiváló tulajdonosa és szerkesztője volt a Bácskai Hírlapnak, ifjú titánokat vett fel maga mellé, akik merészen írtak a szabadkai életről. Gyóni Géza is azok közé tartozott, akik Szabadka, a szabadkai és a bácskai élet nem épp lírai oldalát mutatták meg – mondta Dévavári Beszédes Valéria.

Ahogyan azt hallhattuk, a könyv megjelenését szorgalmazta Ágoston Pribilla Valéria is, aki ezúttal a kötetet méltatta:

– Művelődés- és helytörténeti szempontból értékes kiadványról van szó. Különösen izgalmas a száz évvel ezelőtti Szabadka közéletéről olvasnunk – színházról, moziról, közállapotokról, városrendezésről, oktatásról, politikáról – kritikus, gyakran ironikus szókimondó módon, ahogyan ezt Gyóni Géza tette. Gyóni Géza 1884-ben született Gyónon, Áchim Géza néven, de felvette a szülőfaluja nevét. 1904-ben jelent meg első kötete Versek címmel, 1910-ben újságírással kezdett el foglalkozni, 1913-ban pedig Szabadkára került a Bácskai Hírlaphoz. Bevonulását követően 1915-ben orosz fogságba esett és a krasznojarszki fogolytáborba jutott. 1917-ben, azaz száz évvel ezelőtt hunyt el, pontosan a 33. születésnapján. Gyóni Géza 1913 februárjában érkezett a Bácskai Hírlaphoz és a bevonulásáig, 1914 júliusáig volt a munkatársa. Az Életjel által kiadott kötet a szerző 1913-ban megjelent, Dér Zoltán által válogatott írásait tartalmazza időrendi sorrendben – hallottuk Ágoston Pribilla Valériától, aki örömét fejezte ki, hogy az Életjel továbbra is színvonalas, igényes kiadványokkal gazdagítja, mind a helyi, mind az egyetemes magyar irodalom kincsestárát.

A műsor folyamán a könyvből Lőrincz Zsuzsa és Miklenovics Aranka olvasott fel. A könyvbemutató kísérőrendezvényeként a Bácskai Hírlap 120. című kiállítást tekinthette meg a közönség. A kiállítás tartalmát az 1897-ben indult Bácskai Hírlapból Hicsik Dóra válogatta össze.