2024. április 23., kedd

Sikeres nő kontra hímsoviniszta

Ljiljana Smajlović szerint ne legyen államtitkár az, aki alkalmatlannak tartja a nőket a felelősségteljes tisztségek betöltésére

Ljiljana Smajlović, a Szerbiai Újságírók Egyesületének volt elnöke, a Politika napilap volt főszerkesztője lemondott tagságáról a művelődési és tájékoztatási minisztérium a köztájékoztatási stratégia kidolgozásával megbízott munkacsoportjában, méghozzá azért, mert a sokak által nőgyűlölőként deklarált Aleksandar Gajovićot nevezték ki a művelődési és tájékoztatási minisztérium tájékoztatással megbízott államtitkárává.

Gajović, az Ilustrovana Politika szerkesztője akkor háborított fel sokakat, amikor a tavalyi amerikai egyesült államokbeli elnökválasztás kampányának ideje alatt a Pink tv reggeli műsorában vendégeskedve kifejtette: „Egy állam élén nem nőnek kellene állnia. A történelem során ritkán történt meg, hogy egy nő sikeres volt a politikában. Nem ezért, mert a nők a gyengébb nem, hanem azért, mert egyszerűen a férfi az, akinek a ház urának kell lennie. Nem lenne jó, ha az elnökválasztást Hillary Clinton nyerné”.

Mint arra a lemondását indokló Smajlović rámutatott, megtisztelte a felkérés, hogy vegyen részt a művelődési és tájékoztatási minisztérium munkacsoportjának munkájában, ugyanakkor a hímsoviniszta előítételeteit nyíltan népszerűsítő Aleksandar Gajović kinevezését követően egyszerűen nem lehet többé tagja ennek a testületnek.

– Egyetértek azokkal a kollégákkal, akik tiltakoznak az Ana Brnabić vezette kormány ezen döntése ellen. Aleksandar Gajović kinevezése nem csak az újságíró hölgyek, hanem a teljes szakma vonatkozásában megalázó. A szerbiai újságírókat és médiumokat már egyébként is degradálták, ezért egyáltalán nem jó ötlet, hogy olyan személyek töltsenek be tisztségeket, akik nyilvánosan kijelentik, hogy a nőknek nem kellene felelősségteljes tisztségeket betölteniük az állami szférában, mert eddig nem mutattak fel kiemelkedő eredményeket ezen a területem és egyébként is a férfi az úr. A munkacsoportban való munkához a lehető legnagyobb felelősségérzettel viszonyultam, ugyanakkor ezzel a kinevezéssel ebből a munkából is gúnyt űznek. Mindenkit kérek, hogy döntésemet személyes tiltakozásom jeléül élje meg – fogalmazott Smajlović.