2024. április 20., szombat

Elutasították a tanú kihallgatását

VaMaDisz kontra Jogtudományi Kar

Húsz hónapja annak, hogy a VaMaDisz pert indított az újvidéki Jogtudományi Kar ellen, mert az nem engedélyezte a magyar ajkú diákoknak, hogy anyanyelvükön felvételizzenek.

A Vajdasági Magyar Diákszövetség által indított bírósági per újratárgyalására ma délelőtt került sor az Újvidéki Felső Bíróságon.

Sajnos a bíróságon nem engedélyezték a médiumok képviselőinek, hogy videó-, hang- vagy képanyagot készítsenek a tárgyaláson. Ez ügyben, ahogy mondták az illetékesek, nem elegendő előző nap benyújtani a kérelmet, hanem napokkal előbb, és szükséges, hogy mindazok, akik részt vesznek a tárgyaláson, ehhez írásban beleegyezésüket adják. A nyilvános tárgyaláson azonban polgári minőségben jelen lehettek a médiumok képviselői.

A bírósági per újratárgyalását öt perc alatt elintézték, mert ezúttal sem voltak hajlandóak kihallgatni a VaMaDisz által javasolt tanút.

A tárgyalást követően Sóti Attila, a VaMaDiSz elnöke és Veljko Milić védőügyvéd rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a bíróság épülete előtt.

Veljko Milić:

– A helyzet specifikus, mert a beidézett tanún kívül vannak még olyan magyar ajkú tanúk, akik be akartak iratkozni az újvidéki Jogtudományi Karra, de nem tették számukra lehetővé az anyanyelvi felvételi vizsgát. Azok, akik ennek ellenére beiratkoztak a karra, valószínűleg félelemből vagy más okokból nem akarják felfedni nevüket a bírónak. Ezt közöltük az eljárás folyamán, mégsem lett elfogadva.

Sóti Attila:

– Nem erre számítottunk, hiszen az általunk beidézett tanú, akit jó fél éve javasoltunk a bíróságnak, 2015-ben a felvételi vizsgán ott volt az újvidéki Jogtudományi Karon, és diszkriminációban részesült: nem felvételizhetett magyar nyelven. Az ő tanúvallomása egyértelmű és megkerülhetetlen bizonyíték lenne arra, hogy nekünk igazunk van ebben a történetben – emelte ki a VaMaDisz elnöke, aki hozzátette:

– Azt látom, a bíróság és a Jogtudományi Kar illetékesei is mindent megtesznek annak érdekében, hogy erre ne kerüljön sor, mert ez egyértelműen eldöntené ezt az ügyet.

A diákszövetség nem tartja megalapozottnak ezt a mai döntést. Őszintén szólva egészen másra számítottunk. Egy egyszerű ügyben nem született döntés kerek húsz hónapja.

Október 20-án el kell jönnünk újra. Ha ez így megy tovább, el kell gondolkodnunk, érdemes-e tovább folytatni ezt az eljárást.

Arra a kérdésre, hogy gondoltak-e arra, hogy ez ügyben Brüsszelhez forduljanak, az elnök azt válaszolta, nem tudja, megkapja-e a diákszövetség a közösségünk részéről azt a támogatást, amelyre szükségük van.
– Múlik az idő, a generációk jönnek egymás után. Úgy érzem, a Jogtudományi Kar és a bíróság részeről ez taktika, hogy az ügy minél tovább el legyen húzva.

Amennyire bizakodóak voltunk és örültünk, most ez a mai visszautasítás váratlanul ért bennünket. Ha lett volna indoklás, hogy a beidézett tanút miért utasította el a biro és a bíróság, akkor el tudtuk volna fogadni, de így gyakorlatilag megalapozatlan indokról van szó.

A másodfokú ítélet kitér a tanú kihallgatására, és csak részben hagy helyet az elsőfokú döntésnek, hiszen hibaként rója fel, hogy nem lett kihallgatva, de ugyanakkor elfogadja azt a körülményt, hogy nem tudtuk időben javasolni a tanút, hiszen későn jelentkezett, és a határidő lejárt.

Továbbra is hiszek az igazságban, de gondolom, ez a per rámutatott arra, hogy ebben az országban még komoly gondok vannak, jogbiztonságról nemigen tudunk beszélni 2017-ben sem.

A másodfokú döntés értelmében, az ügyet újra kell tárgyalni első fokon, emiatt új főtárgyalást hirdettek október 20-ára, amikor meghozzák az elsőfokú ítéletet. Az nem lesz jogerős, meg lehet támadni. A VaMaDisz-nek azonban van sok más feladata is, amelyet napi szinten csinálni kell. Húsz hónap után kezdünk ebbe a perbe belefáradni. Kérjük az illetékeseket, hogy most már ők is tegyenek meg a maguk területén mindent annak érdekében, hogy ez megoldódjon – mondta a Vajdasági Magyar Diákszövetség elnöke.