2022. augusztus 7., vasárnap

Több ezer pingvinfióka pusztult el az Antarktiszon

Több ezer Adélie-pingvinfióka halt éhen az Antarktiszon idén, a költési időszakban - közölték pénteken francia kutatók.

Pusztulásukat az okozta, hogy a rendkívül nagy kiterjedésű nyári jégtakaró miatt szüleiknek jóval távolabb kellett élelmet keresni. A kikelt fiókák éhen haltak, miközben szüleikre vártak.

Egy helyszíni fotó az Antarktiszról (Y Ropert-Coudert/CNRS/IPEV)
Egy helyszíni fotó az Antarktiszról (Y Ropert-Coudert/CNRS/IPEV)

A francia kutatók, akik 2010 óta tanulmányoznak egy 18 ezer párból álló Adélie-pingvinkolóniát az Antarktisz keleti részén fekvő Petrel-szigeten, csak két fiókát találtak életben az idei költési szezonban (2016 vége és 2017 februárja között). Találtak viszont több ezer éhen halt fiókát és ki nem kelt tojást szerte a térségben.

Négy éven belül másodszor fordult elő ilyen mértékű fiókapusztulás a pingvinpopulációban, 2013-ban egyetlen fióka sem maradt életben. Az előző fél évszázadban, amióta az antarktiszi pingvinpopulációkat figyelemmel követik, nem történt ilyen eset.

Yan Ropert-Coudert, a szigeten lévő Dumont-d'Urville francia kutatóállomás szakembere elmondta, hogy a rekordkiterjedésű nyári tengeri jég, a példa nélküli esős időjárás és az erős széljárás volt a fiókapusztulás oka.

A szokatlan kiterjedésű jégtakaró miatt a pingvineknek 100 kilométerrel távolabbra kellett menniük élelemért. Az esős időben a hátrahagyott fiókák, amelyek tollazata még nem vízálló, átáztak, és a szülők távollétében nem volt, aki melegen tartsa őket.

A szakemberek emlékeztettek arra, hogy a februárban véget ért nyári időszakban rekordalacsony volt az antarktiszi jég kiterjedése, de a Petrel-sziget térsége kivétel volt.

Ropert-Coudert felidézte, hogy 2010 februárjában a Petrel-szigettől mintegy 250 kilométerre levált a Mertz-gleccser nyelvének mintegy 80 kilométer hosszú és 40 kilométer széles darabja, ami azóta is jelentős hatással van az óceáni áramlatokra és a jégképződésre a térségben.