2024. április 18., csütörtök

Csatornázás, sportpálya, iskolatatarozás

Őszi beruházások Törökkanizsa községbe

A múlt héten Törökkanizsára látogatott Vladimir Batez tartományi sport- és ifjúsági titkár, aki 2 millió dinár értékű támogatási szerződést adott át Radovan Uverić polgármesternek. A pénzből a Józseffalva városrész játszóterén sportpályát építenek. A közbeszerzési pályázat lebonyolítása után már kezdődhet is az építkezés, mivel a község már előkészítette a beruházáshoz szükséges dokumentumokat. A játszótéren lesz kosárlabda- és kézilabdapálya is. Tavaszra a pálya mellé felszerelik a világítást, és parkosítják a környéket.

Törökkanizsa központja (Gergely József felvétele)

Törökkanizsa központja (Gergely József felvétele)

Törökkanizsán szeptember közepe óta folytatódik szennyvízcsatorna építése. A munkálatokat végző újvidéki Graditelj dolgozói megkezdték a hálózat kiépítésére irányuló munkálatok második szakaszát, a kivitelezőnek december 11-éig kell elkészülnie vele. A munkálatok értéke kis híján 30 millió dinár, melyet a nagyberuházási igazgatóság fizet. (A forgalmi adó az önkormányzatot terheli.)

Szeptember 28-án Törökkanizsa polgármestere és Dragan Felbab, a nagykikindai DTD Észak-Bánát Vízgazdálkodási Vállalat igazgatója megállapodást kötött a csatornahálózat karbantartási munkálatairól, ami megkönnyíti a belvizek elvezetését a mezőgazdasági földterületekről. A szerződés értéke közel 20 millió dinár, amiből az önkormányzat 9,5 milliót, a tartományi mezőgazdasági titkárság 10,45 millió dinárt biztosít. A szerződésnek köszönhetően véglegesen megoldódik a szivattyútelep vízellátása, ami mintegy 1500 hektár mezőgazdasági földterület öntözését teszi lehetővé.

Szeptember 28-án hatályba lépett a szerbkeresztúri horgásztó kialakítására vonatkozó szerződés is. A horgásztó tervei már öt éve vártak megvalósításra a szükséges módosításokkal együtt. A tartományi energetikai titkárság adta az első szakasz kiépítéséhez szükséges pénzt. A második szakaszban jövőre vízzel töltik föl a tó medrét. A későbbiekben, a beruházás második szakaszában végzik el a tó környékének rendezését. Az építkezés első szakaszában 3,9 millió dinár áll rendelkezésre, a munkálatok a napokban elkezdődtek.

A Törökkanizsai Gimnázium a tartományi oktatási titkárság pályázatain 1,5 millió dináros támogatást nyert, amiből kicserélik az épület tetejét. A Dositej Obradović Középiskola a tartományi sport- és ifjúsági titkárság szintén 1,5 millió dináros támogatásából újítja meg az iskola tetőszerkezetét, a tornateremben pedig takarékos világítást szerelnek föl. A teljes beruházás értéke 4,8 millió dinár, ezért a községi költségvetésből még 800 ezer dinárt különítenek el az az iskola tetejének a javítására, amelyet az év végéig be is szeretnének fejezni.