2024. március 29., péntek

Elkészült a kerékpárút

Gunarason hamarosan megkezdődik a központi parkoló építése – Zúzott kővel töltik fel a Mackósorra vezető utat

Már korábban is beszámoltunk róla, hogy Gunarason a Tito marsall utcától kerékpárút épül a Pobedára vezető út mentén.

Az utolsó simítások a kerékpárúton (Lakatos János felvétele)

Az utolsó simítások a kerékpárúton (Lakatos János felvétele)

Az építkezés a napokban befejeződött, már csak két útjelző tábla kihelyezése maradt hátra. Összesen 670 méter kerékpárút készült el, a munkálatokat a szabadkai Teras cég végezte, és a beruházás értéke meghaladja a másfél millió dinárt – mondta el lapunknak Csorba Ottó, a gunarasi helyi közösség tanácsának elnöke. Csorba arról is beszámolt, hogy önkormányzati forrásból sikerült megvalósítani a beruházást.

– Ez a kerékpárút, amit valószínűleg a gyalogosok is örömmel fognak használni, egy régi adóssága a helyi közösségnek. Már régóta szerettük volna kiépíteni, de az anyagi feltételek csak most teremtődtek meg. Mivel egy nagyobb horderejű befektetésről van szó, ezért a községi fejlesztési pénzekre tudtunk támaszkodni. Igaz, a Topolya községtől kapott fejlesztési eszközeinket jócskán felemésztette ez a projektum. De mindenképpen úgy gondolom, hogy ez egy nagyon hasznos és jó irányú beruházás. Az idei, első fázisban a Tito marsall utcától Pobeda irányába az utolsó házig épült meg a kerékpárút. A szélessége változó, 150–180 cm, a tervező ezt a helyi adottságokhoz igazította. Egy hónappal ezelőtt kezdődött meg az építkezés, és most ért véget, már csak egy-egy útjelző táblát kell kihelyeznünk az út két végére. Azt gondolom, hogy ennek a beruházásnak köszönhetően sokkal biztonságosabb lesz ez a rész. A Pobedára vezető út eleve keskeny, és ha a kerékpárosok és a gyalogosok is ezen közlekednek, akkor ez különösen veszélyes lehet – mondta el a tanácselnök, majd hozzáfűzte, örömmel tapasztalta, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok máris birtokukba vették az új kerékpárutat.

Ehhez a projektumhoz fűződik a helyi közösségnek egy másik terve is: a Tito marsall utcában lévő, rossz állapotú járdát felszedik, és új, szélesebb járdát építenek a helyére. Ez a most kiépített kerékpárútnak a folytatása lesz a falu központja felé. Egy másik aktuális projektum pedig a falu központjának a rendezésére irányul – árulta el Csorba.

– Nagyon aktuális projektumunk egy parkoló kiépítése a helyi közösséggel szemben. Erre vonatkozóan már lezajlott a közbeszerzés, most van folyamatban a szerződés aláírása. Ha ez megtörténik, akkor várhatóan két héten belül az építkezés is megkezdődik. Ez azt jelenti, hogy a trafiktól a templom túlsó kapujáig egy korszerű parkoló létesül. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy Gunaras központja valóban faluközpont jelleget kapjon. A későbbiekben padokat és szemeteskosarakat is kihelyezünk majd – fogalmazott a tanácselnök, majd utolsóként egy ugyancsak aktuális projektumról számolt be. Ennek keretében a Dózsa György utca végétől zúzott kővel töltik fel a Mackósorra vezető utat. A munkálatokat több fázisra bontják, és jövőre folytatni fogják. Ezt a beruházást az állami földek bérbeadásából befolyt pénzből finanszírozzák.