2024. március 29., péntek

Ételek között a Miatyánk

Megtartották a Magyarok Kenyere zárórendezvényét – Vajdaságból csaknem háromszázan adományoztak búzát
Nagy Miklós, Harmath Károly, Korinek László, Herczegh Anita és Győrffy Balázs a hajdújárási Lurkóház udvarán

Nagy Miklós, Harmath Károly, Korinek László, Herczegh Anita és Győrffy Balázs a hajdújárási Lurkóház udvarán

A Magyarok Kenyere elnevezésű jótékonysági akciót immár hetedik éve szervezik meg. A kezdeményezés célja, hogy a július második és augusztus első felében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosszák olyan Kárpát-medencei karitatív szervezetek között, amelyek a nehéz sorsú gyermekek megsegítésével foglalkoznak. A kezdeményezésben évről évre több mezőgazdasági termelő vesz részt, és ezzel párhuzamosan növekszik a begyűjtött búza mennyisége is.

Az idén mintegy hatszáz tonna búzából körülbelül háromszázhatvan tonna liszt gyűlt össze. A Magyarok Kenyere zárórendezvényére Hajdújáráson került sor, a Poverello Alapítvány Lurkóházában. Az eseményen jelen volt többek között dr. Herczegh Anita, dr. Áder Jánosnak, Magyarország köztársasági elnökének a felesége, a rendezvény védnöke, Győrffy Balázs, a fő szervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, dr. Korinek László, a Magyarok Kenyere program elindítója, Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke, dr. Harmath Károly ferences pap, a Poverello Alapítvány vezetője, valamint számos közéleti személyiség és a Poverello által működtetett lurkóházak felhasználói.

A program Nagy Nórának, a Magyarok Kenyere program titkárának köszöntőszavaival kezdődött, majd Győrffy Balázs vette át a szót, aki elmondta, a kenyér az emberiség legnagyobb része számára nemcsak egyszerű élelmiszer, hanem szakrális jelkép, az élet szimbóluma, és a keresztény emberek számára Krisztus testét is szimbolizálja. Mindez kiemelt helyet biztosít számára az élelmiszerek között, olyan, mint az imádságok között a Mi Atyánk kezdetű ima – fogalmazott Győrffy.

– A Magyarok Kenyere egyfajta ünnep, és visszahozza azt az időt, amikor egy-egy család életében valóban ünnep volt, amikor kenyeret szegtek, hisz ez az elkövetkező időszak biztos megélhetését jelentette, és ünnepelték azt, hogy Isten kegyelméből tovább tudnak menni. Most ez az alkalom is ünnep, az összefogás ünnepe, hogy a gyengébbek és rászorulók segítésének szándékával képes a magyarság összefogni. A gazdatársadalom tenni akar azért, hogy hasznosnak érezze magát. Nemcsak magyarországi gazdákról beszélünk, hanem nagyon sok határon túli gazda is részt vesz a programban, és sokat tesz azért, hogy sikeres legyen – mondta, Győrffy, majd arról is beszélt, hogy a program sikeressége az összegyűjtött búza mennyiségével is mérhető, hisz 2011-ben tíz, 2014-ben már kétszázhúsz, az idén pedig hatszáz tonna gyűlt össze. Tavaly csaknem száz tonnát az anyaországon kívül élő gazdák adományoztak, az idén pedig százötven tonnát. A programban részt vevő gazdák száma is növekedett, tavaly körülbelül 3000 termelő adományozott búzát, ez a szám az idén 3900 volt, köztük 1600 határon túli adományozó. A programnak köszönhetően liszt és száraztészta formájában mintegy hatvan tonna segély érkezik Erdélybe, húsz tonna jut a kárpátaljai Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthonnak, öt tonna a Poverello lurkóházainak, valamint több határon túli és magyarországi szervezet jut adományhoz.

A következő felszólaló dr. Korinek László volt, aki mesélt a Magyarok Kenyere történetéről, az ötletről, a kezdetekről, és elmondta, hogy igazi hetedhét országra szóló kenyérről van szó, amelyhez a lisztet mára a Kárpát-medence nyolc országából gyűjtik össze, sőt Svédországból és Ausztráliából is érkeztek már felajánlások. Korinek hozzátette, hogy az első évben Böjte Csaba alapítványa kapta az adományokat, aki az első lisztszállítmány megérkezésekor azt mondta, ezt a lisztet gyermekmosolyra és magyar szóra fogja váltani. Korinek hangsúlyozta, hogy a program zárórendezvényére mindig más helyszínen kerül sor, és jövőre a tervek szerint a Drávaszögben tartják meg.

Nagy Miklós beszédében kiemelte, hogy a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és tagszervezetei az idén is kivették részüket az adománygyűjtésből, ennek köszönhetően hat tonna búza gyűlt össze tartományunkból, ami csaknem duplája az előző évi mennyiségnek. Ezt a mennyiséget a Vajdaság 38 településéről érkező közel 300 termelő adta össze, akik ezzel Nagy elmondása szerint letették voksukat az itthon maradás, a szülőföldön való boldogulás mellett. Az elnök arról is szót ejtett, hogy az idén kibővítették a kedvezményezettek listáját.

A rendezvény következő részében Győrffy Balázs adományozó levelet adott át Harmath Károlynak, aki Herczegh Anitától is átvette az ajándékot, majd Korinek László átadta a kenyeret, amelyet a ferences pap megszentelt. Ezt követően Harmath szólt az egybegyűltekhez, és Isten áldását kérte a kenyérre.

A programot a Poverello lurkóházai klienseinek táncos, zenés produkciói zárták.

A rendezvényt követően Herczegh Anita beszélt a Magyarok Kenyere kezdeményezésről:

– Nagyon nagy jelentőségű ez a mozgalom, magában hordozza az egész Kárpát-medence összefogását, hiszen a Kárpát-medence minden régiójából gyűjtünk, és a Kárpát-medence minden régiójába jut az adományokból. Kiemelkedően fontos azon határon túli gyermekek számára, akik ebből az adományból megkapják a mindennapi betevőjüket. Az önzetlenség mindannyiunkban bennünk van, és sok névtelen kezdeményezés van, amelyekhez könnyen lehet csatlakozni. Egyik célom, hogy ezekre a kezdeményezésekre is ráirányítsam a figyelmet – mondta Herczegh.