2024. április 24., szerda
Jugoremedija

Elhalasztották az árverezést

Elhalasztották a nagybecskereki Jugoremedija október 16-ára bejelentette árverezését, amit Radovan Savić csődeljárási igazgató jelentett be.

A halasztásról szóló döntést a nagybecskereki Gazdasági Bíróság hozta meg. De még ha ez a döntés nem születik meg, a csődbe jutott Jugoremedija vagyonának 1,9 milliárd dináros kezdőáron bejelentett árverezése akkor sem történik meg. A felhívásban közölt határidőben ugyanis egyetlen érdekelt vásárló sem vette meg a szükséges dokumentációt.
Valójába az történt meg, amit a vállalat dolgozói már korábban jeleztek, vagyis, hogy a Jugoremedija vagyona gyógyszergyártási engedélyek nélkül senkinek sem kell. Illetve egyetlen érdekelt jelentkezésére lehetett számítani, az újvidéki Union Medicre, a csődbe jutott gyár korábbi bérlőjére, amely nem hajlandó visszaszolgáltatni a Jugoremedija vagyonának a legjelentősebb részét, a 22 gyógyszer gyártásának szabadalmát. Az ügy jelenleg bírósági per tárgyát képezi. A bérlő a gyártási szabadalom visszaadásáért 46,7 millió dinárt követel, beruházásaira hivatkozva, Radovan Savić csődeljárási igazgató szerint viszont a bérleti szerződés erre nem terjedt ki, így a kérelem indokolatlan. A szabadalmak értékét egyébként 18,3 millió euróra becsülik. E nélkül a gyár vagyona 32 millió eurót ér, az eredeti eladási ár pedig 16 millió eurónak megfelelő dinárösszeg volt.
A csődeljárási igazgatónak, a bíróság utasítása értelmében, új árverezést kell meghirdetnie, a szabadalmak körüli per első tárgyalását pedig november 1-jére jelentették be a nagybecskereki Gazdasági Bíróságon.