2024. március 28., csütörtök

Egyről a kettőre

A vállalkozókat leginkább a felügyelőségek munkája érdekli

A vállalkozók és a felügyelők közötti nyílt párbeszédet kívánta serkenteni az az újvidéki rendezvény, amelyet csütörtökön tartottak meg a Regionális Gazdasági Kamara épületében.

Milan Stefanović, az USAID (Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége) előírásokkal foglalkozó tanácsadójának elmondása szerint a felügyelőségekről szóló törvény értelmében az ellenőrök a megelőzésben és a tanácsadásban is fontos szerepet töltenek be. Rámutatott arra, hogy a Belgrádban és Nišben megrendezett összejöveteleken a vállalkozók kérdéseikkel főleg az adó- és munkaügy, valamint a kereskedelmi felügyelőség munkatársaihoz fordultak. A kérdések leginkább a munkahelyi feltételekre, kapcsolatokra, a biztonság és az egészség védelmére, valamint az áruforgalom nyilvántartására vonatkoztak.
Olivera Simonović, a Dél-bácskai Regionális Gazdasági Kamara megbízott igazgatója kiemelte, hogy a gazdasági kamara végre az a találkozási pont, amely összeköti a vállalkozókat és az illetékes szerveket.
– Az elmúlt tíz hónapban vállalkozókat kerestünk fel. A leggyakoribb kérdés éppen a különféle felügyelőségek munkájára irányult. A vállalkozók számára a felügyelőségek ellenőrző szerepet töltenek be. Az a célunk, hogy ezt a képet megváltoztassuk. A felügyelők feladata többek között az is, hogy tanácsolják, útbaigazítsák és segítsék a vállalkozók munkáját – tette hozzá Olivera Simonović.
Ljiljana Stojšić, a munkaügyi felügyelőség vezetője is megerősítette azt, hogy a vállalkozók számára nem egyértelmű, hogy pontosan mit is jelent az említett tanácsadói szerepkör. Ilyen módon a vállalkozók széleskörű tájékoztatást kaphatnak arról, hogy a későbbi ellenőrzések során mi mindenre kell odafigyelniük. A tanácsadói látogatásokat a munkaadók is igényelhetik. A kérdéseik továbbá arra is irányulnak, hogy miként járhatnak el a jogszabályok nyomán.
– Az ilyen összejövetelek a mi munkánkat is megkönnyítik, ennek köszönhetően érezhetően csökken az ellenőrzések száma, hiszen a vállalkozókban felmerülő kérdéseket már a helyszínen tisztázzuk – mondta Ljiljana Stojšić.
Miroslav Oljača az MD Professional vállalat képviseletében érkezett a találkozóra. A vállalat a lakóépületek karbantartásával foglalkozik. Tevékenysége főleg az építésügyi, kommunális és munkaügyi felügyelőség hatáskörébe tartozik, a háztömbök lakói a különféle problémáik kapcsán tanácsot kérhetnek a vállalat munkatársaitól.