2024. április 20., szombat
MAGYAR LABDARÚGÁS

Vissza a valóságba

A kiábrándító válogatottszereplés után jöhet az OTP Bank Liga 12. fordulója

A sikertelen világbajnoki selejtező befejezése után ismét visszazökken minden a normális kerékvágásba a magyar futballbajnokságban: a hétvégén – mintha mi sem történt volna – jöhet az OTP Bank Liga 12. fordulója.

Böde gólja sem elégítette ki a magyar fociszurkolókat (Fotó: MTI)

Böde gólja sem elégítette ki a magyar fociszurkolókat (Fotó: MTI)

Pedig az nem igaz, hogy eseménytelen időszakot éltünk volna meg: a magyar labdarúgó-válogatott a kvalifikációs csoportjában csupán a 3. helyet szerezte meg úgy, hogy tíz mérkőzésen mindössze tizenhárom pontot szerzett, az első és második helyen zárt Portugália és Svájc ellen minden meccsen kikapott, és pillanatnyi esélye sem volt a továbbjutásra.

Tavaly nyáron úgy tűnt, valami megindult a magyar futballban. A Dárdai Pál által megkezdett utat Bernd Storck vezetésével bejárta a csapat, amely több hetet együtt készülhetett a franciaországi Európa-bajnokság előtt, ez elegendő volt ahhoz, hogy tökéletesen felkészüljön a csoportmérkőzésekre, és eljusson a nyolcaddöntőig.

A pesszimista károgók már akkor azt mondták, inkább a Belgium elleni 4:0-s vereség a realitás, de akkor még a szurkolók elfoglalták a budapesti Nagykörutat, úgy ünnepelték a Storck-csapatot.

Eltelt bő egy év, és már a szurkolók egy része is elfordult. Az andorrai világégés után még úgy tűnt, a hazai, Portugália elleni 1:0-s vereség és tisztes helytállás javít valamit a megítélésen. De aztán a svájci 5:2-es reménytelenség után a keddi, Feröer szigetek elleni hazai szerény 1:0-s siker kihozta a szurkolók minden fájdalmát. Akadtak, akik háttal álltak a pályának, a felharsanó „Dárdai Pali, Dárdai Pali!” rigmust pedig az „Auf Wiedersehen!” váltogatta, jelezve, elég volt Storckból.

Ha hinni lehet a magyar bulvárlapoknak, akkor a német szakember kapitányként évente 1,2 millió eurót, sportigazgatóként pedig további 500 ezer eurót keres. Azaz 1,7 millió euróba került, hogy a csapat emberemlékezet óta a leggyengébb évet hozza. Hat mérkőzés után egy győzelem és öt vereség volt a mérleg, ilyen mélyrepülésre legutóbb 1994-ben volt példa, akkor négy döntetlennel és nyolc vereséggel zárta az évet a válogatott.

Azóta jött a feröeriek elleni siker, november 10-én játszanak még Luxemburggal, négy nappal később pedig a vb-résztvevő Costa Ricával, azaz lehet kozmetikázni a statisztikát. De a tény ettől még tény marad: Magyarország 1986 után sokadszorra ismét lemaradt a világbajnokságról.

Marad az NB I., ahol a szeptember 30-ai, legutóbbi körben a listavezető Videoton és a Ferencváros egyaránt 3:2-es idegenbeli győzelmet aratott a Diósgyőr és a Balmazújváros vendégeként. Szombaton előbbi Balmazújvárosban próbál szerencsét, a Fradi pedig Felcsúton teszi tiszteletét, és megpróbál visszavágni Pintér Attila vezette a Puskás Akadémiának, amiért az idei első körben pontot csent a Groupama Arénából.

A harmadik helyezett Debrecen Mezőkövesden lép pályára, és ugyancsak revansra készül: a borsodiak ugyanis július 15-én a Nagyerdei Stadionból vitték el a három pontot (1:2). „Fájó vereség volt, de azóta sok idő telt el, összeállt a csapatunk, van miért visszavágnunk. Tudom jól, hogy a borsodiak hazai pályán kimondottan nehéz ellenfélnek számítanak, de kellő koncentráltsággal és agresszivitással szeretnénk elhozni a három pontot” – nyilatkozta a debreceni Sós Bence, aki korábban másfél évet töltött a riválisnál.

A 4. helyen álló Vasas a legutóbbi négy bajnokiját egyaránt elveszítő Diósgyőr vendégeként lép pályára, a négy bajnoki óta veretlen Paks Újpesten játszik, míg a bajnok Honvédot a Haladás fogadja.

A 12. forduló programja

Október 14., szombat: Haladás–Honvéd (15.30), Diósgyőr–Vasas (15.30), Balmazújváros–Videoton (15.30), Újpest–Paks (15.30), Mezőkövesd–Debrecen (15.30), Puskás Akadémia–Ferencváros (19.30).