2024. április 19., péntek

Híres vezetőkarmestert kapott az újvidéki Opera

Zoran Đerić, a színház megbízott igazgatója és Gianluca Marcianò vezető karmester

Zoran Đerić, a színház megbízott igazgatója és Gianluca Marcianò vezető karmester

Az olaszországi Gianluca Marcianò személyében híres vezető karmestere lett az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Operatársulatának.

Az 1976-ban született karmester ötévesen kezdett zongorázni. Csodagyerekként számos hazai és nemzetközi versenyen díjazták, híres operaszínpadokon lépett fel. Az olasz operaházakban kezdte meg zenei karrierjét, aztán ljubljanai, zágrábi, minszki, prágai, nagy-britanniai, kínai, örmény és más operaházakkal együttműködött mint karmester. Több ízben vendégszerepelt az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban, többek között, amikor a Bohéméletet és a Toscát vezényelte. A közönség pénteken 19 órai kezdettel az ő vezényletében élvezheti Puccini Bohémélet című operáját.

Ebben az évben a Szerb Nemzeti Színház operaműsorával méltóan meg fog emlékezni arról az eseményről, hogy 120 évvel ezelőtt hangzott el Újvidéken az első operaelőadás, és hogy 1947  folyamatosan működik a felújított Opera.

Gianluca Marcianò vezető karmesternek a rangos művelődési intézménnyel kapcsolatos terveiről részletesebben a pénteki számban írunk.