2024. április 16., kedd

Trudeau szerint az év végéig lezárják a NAFTA újratárgyalását

Az amerikai elnök nem volt ilyen derűlátó

A kanadai kormányfő bizakodóan nyilatkozott szerdán Washingtonban, s arra az álláspontra helyezkedett, hogy az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalását még az idén év végéig le lehet zárni. Az amerikai elnök nem volt ilyen derűlátó.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Justin Trudeau kanadai kormányfő azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy a Fehér Házban megbeszélést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel.
Elmondta, érdemi, de nem könnyű eszmecserét folytatott Trumppal. Hozzátette: mindketten elkötelezték magukat a szabadkereskedelmi egyezmény szükséges megújítása mellett, amely során mind Kanada, mind az Egyesült Államok, mind pedig Mexikó számára kedvező feltételeket kell kidolgozni. A minden fél számára jó megállapodást Trudeau "kényszerítő erejűnek" nevezte, hozzátéve, hogy egyetértett Donald Trumppal abban, hogy az új megállapodásnak lehetőséget kell teremtenie mindhárom ország népének a kibontakozásra és a sikerre.
Sajtótájékoztatóján Justin Trudeau kitért még arra is, hogy megvitatta Trump elnökkel a Bombardier-ügyet. Az amerikai kereskedelmi minisztérium ugyanis dömpingvámot vetett ki a kanadai Bombardier repülőgépekre, amelyek így szinte eladhatatlanná váltak az Egyesült Államokban. Trudeau elmondta: közölte az amerikai elnökkel, hogy a büntetővám ügye lehetetlenné teszi Kanada számára, hogy amerikai Boeing katonai gépeket vásároljon.
Donald Trump amerikai elnök visszafogottabb volt a reményekkel kapcsolatban. Mint mondta: ha nem sikerül alapvető változtatásokat eszközölni a szabadkereskedelmi egyezményben, akkor az amerikai kormányzat készen áll arra, hogy az egyezmény fenntartása helyett inkább kétoldalú megállapodásokat kössön Kanadával és Mexikóval. Újságírói kérdésre válaszolva Trump leszögezte: kész arra is, hogy a NAFTA-tagországok közül csak az egyikkel kössön szabadkereskedelmi megállapodást. Hozzátette: még mindig lát lehetőséget "egy kreatív megállapodás" megkötésére. 
Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter igyekezett kicsinyíteni annak esélyét, hogy ne születne meg az új NAFTA-egyezmény. "Nem kívánjuk, hogy így legyen, nem is hisszük, hogy így lesz" - fogalmazott a tárcavezető.
Az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) 1992-ben kötötték és 1994-ben lépett életbe. Lebontotta a három tagország, Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó közötti kereskedelmi és beruházási akadályokat, liberalizálta az áruk és a szolgáltatások piacát. Donald Trump azonban már a tavalyi elnökválasztási kampányban is azt hangoztatta, hogy az egyezmény árt az amerikai érdekeknek, ezért elnökként vagy felmondja, vagy újratárgyalja.