2024. április 16., kedd

Kifogás lehet a tudatlanság?

A parlamenti képviselők a jövő héten szavaznak a törvényjavaslatokról

Miután a parlamenti képviselők megvitatták a Nemzeti Közigazgatási Akadémiáról szóló törvény javaslatára, a tisztviselőkről szóló törvény módosítására, illetve az elektronikus azonosítással, dokumentációval és szolgáltatásokkal foglalkozó törvény javaslatára, valamint az információbiztonságról szóló törvény javaslatára benyújtott módosítási indítványokat, szavazniuk kellett volna róluk, erre azonban nem került sor. Ma nem volt meg a szavazáshoz szükséges többség, így Maja Gojković házelnök úgy döntött, keddre halasztja a szavazást.

A parlamenti ülés a képviselői kérdésekkel kezdődött. Ezek többsége a kormányhoz, illetve  a kormányfőhöz szólt. Az ellenzéki képviselők azt is szóvá tették, hogy kérdéseikre a miniszterek nem válaszolnak, noha törvény kötelezi őket erre.

Az ülést a tisztviselőkről szóló törvény módosítására benyújtott módosítási indítványokkal folytatták a képviselők, amikor Marijan Rističević, a hatalmi koalíció képviselője kiemelte, a tisztviselők nagy jelentőséggel bírnak, hiszen sok esetben ők azok, akik a gazdaság élharcosai lehetnek. Vjerica Radeta, a Szerb Radikális Párt képviselője arra hívta fel Branko Ružić államigazgatási miniszter figyelmét, hogy értelmetlen egy 2005-ben meghozott törvényt kilencedszer is módosítani, inkább újragondolni kellett volna, majd egy teljesen új, mindent átfogó törvényjavaslattal előállni. Marinika Tepić, a Független Képviselők Klubja frakció tagja több helyesírási és fogalmazási, illetve tárgyi hibára hívta fel a figyelmet a törvényben, majd hozzátette, a miniszternek mindenekelőtt azokat az embereket kellene továbbképzésre küldenie, akik ilyen „írástudatlanul” adják ki a kezükből a törvényjavaslat szövegét.

Az ellenzék soraiból többen is megemlítették, hogy a tisztviselők felelősséggel tartoznak a munkájukért, így azt nem lehet továbbképzéssel elintézni. Vagyis egy szándékosan vagy tudatlanságból okozott hibát nem lehet továbbképzéssel orvosolni. Mint mondták, inkább felelősségteljes, szakértelemmel rendelkező munkaerőt kellene alkalmazni a közhivatalokban, pártalapú foglalkoztatás helyett.

Zoran Živković, a Független Képviselők Klubjának tagja kérdést intézett Branko Ružićhoz, hogy párttársa, Ivica Dačić külügyminiszter külön képzésben részesült-e arra, hogy énekléssel és tréfás megjegyzéseivel szórakoztassa a Szerbiába látogató diplomatákat.